Vyko lr trišalės tarybos posėdis

Posėdžio metu svarstyti šie klausimai:


 


1.Dėl Administracinių teisės pažeidimų kodekso 414 straipsnio, dėl įmonių, kurios turi ekonominių sunkumų, sąrašo sudarymo.


Svarstyta, ar reikėtų sudarinėti įmonių, kurios turi ekonominių sunkumų, naudojasi lengvatomis, sąrašus. Pavyzdžiui, nemoka baudų dėl darbo užmokesčio darbuotojams delsimo.


Iš esmės ši problema ženkliai sudėtingesnė ir platesnė nei tokios lengvatos suteikimas.


Įmonių, turinčių ekonominių sunkumų, rėmimo būdai per dešimtmetį buvo įvairūs. Pavyzdžiui, kurį laiką tokios įmonės gaudavo finansinę bankroto fondo paramą. Nemažai įmonių ja naudodavosi sunkmečiu, o vėliau grąžindavo fondui pasiskolintas lėšas.


Tačiau ši tvarka buvo panaikinta.


Kilo idėja sudaryti probleminių įmonių sąrašą suteikiant joms kai kurias lengvatas. Ekonomikos augimo metais tai nebuvo aktualu, tačiau dabar, krizės akivaizdoje, reta įmonė nesusiduria su sunkumais, todėl toks sąrašas praranda prasmę. Vyriausybės programa numatoma remti verslą valstybės ir ES struktūros fondo lėšomis. Principas toks – įmonės teikia projektą veiklos rėmimui, o atitinkamos ministerijos sprendžia paramos suteikimo klausimą. Šis procesas vangus ir sudėtingas dėl to, kad nėra aiškių įmonės veiklos vertinimo kriterijų. Alternatyvos dvi – bankrutuoji arba gauni paramą ir tęsi bei plėsti pradėtą veiklą.


Gražina Gruzdienė, Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos atstovė Trišalėje taryboje pasiūlė sudaryti Trišalės tarybos darbo grupę, kuri paruoštų įmonių veiklos įvertinimo kriterijus. Ši darbo grupė jau sudaryta tik nepradėjusi veikti.


Trišalė tarybos posėdžio metu nuspręsta, kad nereikia sudaryti įmonių, turinčių ekonominių sunkumų ir mokestinių bei baudų mokėjimo lengvatų teikimo sąrašų.


Pareikalauta, kad sudaryta darbo grupė skubiai paruoštų įmonių veiklos vertinimo kriterijus.


Šio klausimo svarstymas Trišalėje taryboje tęsiamas (nutarimo formuluotė bus pateikta Trišalės tarybos posėdžio protokole).


 


2. Dėl socialinių partnerių atstovo Valstybinėje kainų ir energetikos kontrolės komisijoje.


Diskutuota dėl galimybės socialinių partnerių atstovams dalyvauti Valstybės kainų ir energetikos kontrolės komisijos darbe. Siūlymai du – sudaryti socialių partnerių stebėtojų tarybą (sudėtis jau suformuota) arba į komisijos sudėtį įtraukti Trišalės tarybos atstovą (atstovus skiria LR Prezidentė).


Trišalėje taryboje dalyvavęs Komisijos atstovas pritarė stebėtojų tarybos sudarymui, tik suabejojo dėl atstovo skyrimo į Komisiją. Pasiūlyta tęsti šių galimybių nagrinėjimą.


Numatyta susitikti su Energetikos ministru Arvydu Sekmoku.


 


3. Dėl Trišalės tarybos sekretoriato nuostatų papildymo dėl dvišalės socialinio dialogo institucijos biudžetiniame sektoriuje įteisinimo.


Apsispręsta dėl dvišalės socialinio dialogo institucijos biudžetiniame sektoriuje įsteigimo ir Trišalės tarybos sekretoriato nuostatų patikslinimo.


 


4. Dėl Trišalės tarybos sekretoriato statuso ir Trišalėje taryboje pasiektų susitarimų statuso (LR Darbo kodekso 45 str. pataisos).


Posėdžio metu svarstytas Trišalės tarybos sekretoriato statuso ir LR Darbo kodekso 45 str. pataisos patikslinimas. Dėl sekretoriato statuso nuspręs Socialinės apsaugos ir darbo, Teisingumo bei Vidaus reikalų ministerijos.


Nutarta papildyti LR Darbo kodekso 45 straipsnį nuostata, kad sekretoriato nuostatus tvirtina Vyriausybė ar jos įgaliota institucija, pritarus Trišalei tarybai.   


Algirdas Kvedaravičius, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko pavaduotojas, atstovas Trišalėje taryboje, pasiūlė LR Darbo kodekso 45 straipsnio 5 dalį papildyti nuostata: „Trišalius susitarimus pasirašo Vyriausybės, darbdavių ir profesinių sąjungų vadovai.“


Šiuo klausimu paprašyta Vyriausybės nuomonės.


 


5. Dėl kito Trišalės tarybos posėdžio laiko ir jo darbotvarkės.


Kitas LR Trišalės tarybos posėdis numatytas gruodžio pradžioje.


 


paruošė


Algirdas Kvedaravičius,


Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos


pirmininko pavaduotojas,


atstovas Trišalėje taryboje


 


P.S. Tikslias protokolo formuluotes rasite LR Trišalės tarybos sekretoriato parengtame protokole.


Jis skelbiamas adresu: www.lrtt.lt


 


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!