E.masiulis kviečia profsąjungas kartu spręsti lietuvos pašto problemas

“Siekdami pagerinti Lietuvos pašto darbą, norime sektoriaus problemas spręsti, įsiklausydami į bendrovės darbuotojų nuomonę bei pasiūlymus. Tikiu, kad Susisiekimo ministerijos ir pašto sektoriaus atstovų bendradarbiavimas padės sėkmingiau optimizuoti pašto veiklą ir siekti gerų rezultatų”, – sakė susisiekimo ministras E. Masiulis.


Šioje komisijoje kartu dirbs Susisiekimo ministerijos specialistai, Lietuvos pašto atstovai, Lietuvos pašto darbuotojų bei Lietuvos ryšių darbuotojų profesinių sąjungų lyderiai. Komisijos darbui vadovaus susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas.


Lietuvos ryšių darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Alma Smilgienė Eltai sakė, kad jau ne kartą rašyti pareiškimai aukščiausiems šalies vadovams, siekiant atkreipti dėmesį į susidariusią kritišką situaciją Lietuvos pašto sektoriuje. Lietuvos pašto darbuotojai dirba 6 dienas per savaitę, o atlyginimai jiems nedidinami, paprasti paštininkai uždirba tik 500–600 litų per mėnesį.


Pasak A. Smilgienės, profsąjungos pageidauja, jog pašto skyriai dirbtų tik penkias dienas per savaitę, o visuomeninės problemos (laikraščių platinamas visos Lietuvos miestų ir kaimų gyventojams) būtų sprendžiamas šalies lygmeniu, o ne didelį darbo krūvį ir atsakomybę turinčių 8 tūkst. paštininkų sąskaita.


Periodinių leidinių pristatymas bendrovei jau ne vienus metus yra nuostolingas.


Lietuvos paštas turi trečdalį periodinių leidinių prenumeratos priėmimo ir pristatymo rinkos, kurios du trečdalius sudaro kaimo prenumeratoriai. Lietuvos paštas tikėjosi gauti valstybės paramą ir taip kompensuoti patiriamus nuostolius už šią paslaugą. Nors 2009 metų biudžete buvo numatytos lėšos pristatymo sąnaudoms kompensuoti, tačiau iki šiol nėra nustatyta tvarka, kaip tai turėtų vykti. Lietuvos paštas ir toliau šią paslaugą teikia nuostolingai. Dėl to kenčia visi bendrovės darbuotojai, ypač paprasti paštininkai, kurių atlyginimas yra vienas iš mažiausių šalyje.


Taip pat profsąjungos ragina atsisakyti kaimo paštų uždarymo politikos, ieškoti galimybių jų patiriamus nuostolius dotuoti. Šį klausimą reikėtų kartu spręsti su Savivaldybių asociacija, kuri suinteresuota pašto tinklu.


“Būtina sudaryti sąlygas pačiam paštui užsidirbti darbuotojams orius atlyginimus. Tai galima padaryti perdavus visą pensijų pristatymą paštui, suteikiant teisę mokėti kreditus studentams pašte”, – teigia Lietuvos ryšių darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė A. Smilgienė.


Eltos pakalbintas susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas pripažįsta, kad Lietuvos pašte yra nemažai ekonominių sunkumų, šis ryšių sektorius tiek pernai, tiek ir šiemet dirba nuostolingai.


Viceministras R.Vaštakas sako, kad kitą savaitę aptariant pašto šių metų veiklos rezultatus į valdybos posėdį bus kviečiami ir profsąjungų atstovai. Tokiu būdu bus stengiamasi kartu ieškoti racionalių sprendimų , kurie labiau tenkintų tiek darbdavius, tiek ir dirbančiuosius.


 


Eltos


informacija


 


 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!