Ministras gintaras steponavičius nepasakė visos tiesos

„Atostoginiai pedagogus už vasaros mėnesius pasieks laiku, tačiau svarstoma galimybė juos mokėti ne iškart už visą vasarą prieš prasidedant atostogoms, o dalimis. Tai reiškia, kad atsižvelgiant į ribotus finansinius resursus, gali būti, kad užmokestis bus mokamas už kiekvieną mėnesį atskirai. Teisėti mokytojų lūkesčiai nebus pažeisti,“ – teigė švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.


Tačiau Lietuvos Respublikos Darbo kodeksas neleidžia darbdaviui vienašališkai nuspręsti, darbuotojui darbo užmokestį už atostogas išmokėti dalimis. Mokytojų atstovai – Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacija nėra pakviesti dalyvauti ministro minėtuose svarstymuose. Vadinasi, susitarimo nesiekiama, todėl teisėti mokytojų lūkesčiai bus pažeisti.


Anot G.Steponavičiaus, Vyriausybė neplanuoja nuo rudens mažinti mokytojų atlyginimų. „Tai džiugi žinia sunkmečiu – pedagogai gali ramiai ilsėtis vasarą,“ – sako ministras. Deja, ir čia ministras nepasakė visos tiesos. Būtent vasarą, tikėtina, bus tyliai priimti svarbūs mokytojams sprendimai: pakeistas Švietimo įstatymas, patvirtinta nauja mokytojų darbo apmokėjimo tvarka. Jau priimtuose naujuose ugdymo planuose nebelieka vienos neformalaus ugdymo valandos klasei. Dėl to nemažai daliai mokytojų atlyginimai sumažės.


Švietimo ir mokslo ministerija parengė naują mokytojų darbo apmokėjimo tvarką, kurią mokyklos pasirinks neva savanoriškai. LŠMPSF ekspertai, išnagrinėję projektą, pastebėjo, kad naujoji tvarka atveria kelius mokyklų vadovų savivalei taupyti mokytojų atlyginimų sąskaita. Akivaizdu, kad dėl to dalies mokytojų atlyginimai sumažės. Tai irgi ministras nutylėjo.


Be to, mokytojų atlyginimai mažėja nuolatos: mažinami priedai, vadovavimo klasei valandos, apmokėjimai už papildomus darbus. Todėl mokytojų pernelyg nedžiugina žinia, jog Vyriausybė atsisakė ketinimų dar labiau sumažinti mokytojų atlyginimus, mažindama bazinę mėnesinę algą.


 


 


LŠMPSF informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!