Direktorių ir valdininkų algoms galandamos žirklės

Švietimo turtuoliai


 


Kai kurie Šiaulių miesto švietimo ir ugdymo įstaigų vadovai neatskaičius mokesčių gauna gerokai per 7000 litų.


Savivaldybės vadovų atlyginimai mažesni: mero Genadijaus Mikšio — 5968,85 lito, vicemerių — 5139,70 ir 4990 litai.


Tarp mokyklų vadovų absoliuti lyderė — „Romuvos“ pagrindinės mokyklos direktorė, kurios atlyginimas 7843 litai. Antroje vietoje — Šiaulių universiteto gimnazijos direktorius — 7465 litų alga. Ne ką atsilieka ir Stasio Šalkauskio vidurinės mokyklos direktorės alga — 7368 litai bei “Romuvos“ gimnazijos direktorius, kurio alga 7325 litai.


Kiek per 7000 litų gauna Dainų vidurinės mokyklos direktorius bei Lieporių vidurinės mokyklos direktorė.


Daugelis Šiaulių mokyklų direktorių gauna per 6000 litų atlyginimus. Mažiausia alga — 3482 litai — Tėvo Benedikto Andruškos pradinės mokyklos direktorės.


Švietimo skyriaus vedėjos Violetos Damskienės atlyginimas 6224 litai.


Miesto darželių vadovų algų trejetukas: lopšelio — darželio „Ežerėlis“ vadovė (5035 litai), lopšelio — darželio “Voveraitė“ vadovė (4940 litų), trečioje vietoje “Trys nykštukai“ vadovė (4917 litų). Kitų darželių vadovų alga nuo 3000 iki 4500 litų.


 


Algos — pagal atsakomybę?


 


Kas mokyklų ir darželių vadovams skiria tokius atlyginimus, kurie nuo eilinių mokytojų ir auklėtojų skiriasi mažiausiai dvigubai? Patys ar Švietimo skyrius?


Miesto Švietimo skyriaus vedėja V. Damskienė tikina — Švietimo ir mokslo ministerija nustato tokius atlyginimus. „Yra daug pozicijų, nuo ko priklauso direktorių atlyginimo dydis. Mokyklų vadovų atlyginimas priklauso nuo mokinių skaičiaus, stažo, kvalifikacijos, už tai skiriami priedai“, — aiškino vedėja.


Pavyzdžiui, Suaugusiųjų vidurinė mokykla turi žymiai mažiau mokinių, nei visos kitos miesto mokyklos, tačiau mokyklos direktorės atlyginimas — vienas didžiausių — 6192 litai. „Todėl, kad jos kvalifikacija aukšta“, — paaiškino V. Damskienė.


Kodėl Didždvario gimnazijos direktoriaus atlyginimas mažesnis, už mokyklų vadovų vidutinį atlyginimą — 4583 litai?


„V. Bacys užsidirba kitur, jis neprašė priedo“, — paaiškino V. Damskienė. Ar vedėjos atsakymas reiškia, kad priedą galima ne tik nusipelnyti, bet ir paprašyti?


Darželių vadovų atlyginimus, pasak vedėjos V. Damskienės, didina priedai už stažą, kvalifikaciją, todėl ir atsirado žirklės tarp darželių vadovams mokamų algų.


„Nebereikėtų kalbėti apie tuos didelius atlyginimus, nes nuo gegužės 1 dienos visiems nubraukiami visi priedai, kai kuriems tai sudarys apie 40, 30 procentų visos algos“, — reziumavo V. Damskienė.


 


Skyrių vadovai neskursta


 


Šiaulių miesto savivaldybės skyrių vadovų atlyginimai krizės įkarštyje išaugę iki solidžių sumų. Personalo skyriaus vedėjos atlyginimas už kovą — 6854,25 lito, keliais šimtais atsilieka nuo Administracijos direktoriaus atlyginimo.


Informatikos skyriaus vedėjo alga — 6631,95 lito, Statybos skyriaus vedėjo — 6302,03 lito. Po 6224,40 lito gauna trys skyrių vadovai: Finansų skyriaus, Sanitarijos skyriaus ir Civilinės metrikacijos skyriaus.


Dar dvylikos skyrių vadovų gauna nuo 5000 iki 6000 litų. Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjo alga 3409,6 lito, o Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo — 3854,96 lito.


Savivaldybės specialistai gauna apie 2700 litų algą, o valytoja — 720 litų, neatskaičius mokesčių.


 


Algas išaugina priedai


 


Savivaldybės skyrių vadovų algų lyderė, Personalo skyriaus vedėja E. Čičelienė paaiškino: „Valstybės tarnautojams darbo užmokestį sudaro pareiginė alga, priedas už stažą valstybės tarnyboje ir priedas už kvalifikacinę klasę“.


Klases nustato Savivaldybės Administracijos direktoriaus vadovaujama komisija. Kiekvienais metais yra vertinama valstybės tarnautojų tarnybinė veikla ir suteikiamos klasės. Už trečią kvalifikacinę klasę prisideda 15 procentų priedas, už 2 klasę — 30 procentų, o už 1 klasę — 50 procentų priedas prie pareiginės algos.


Pasak E. Čičelienės, beveik visų savivaldybės skyrių vadovams yra nustatyta 15 kategorija. Pagal 15 kategoriją priskaičiuojama 3705 litų alga, o prie jos ir klijuojami priedai.


Kas treji metai už darbą valstybės tarnyboje prisideda po 3 procentus prie pareiginio atlyginimo. „Jeigu, pavyzdžiui, žmogus valstybės tarnyboje išdirbo 18 metų, jam prisideda dar 18 procentų prie atlyginimo“.


„Jeigu turi aukštą kvalifikacinę klasę, stažas didelis, tai ir alga didelė. Manau, kad Šiaulių savivaldybės skyrių vadovų atlyginimai tikrai nemaži“, — vertino E. Čičelienė.


O kitų savivaldybės darbuotojų? Didžioji dalis darbuotojų, pasak E. Čičelienės, gauna nuo 2700 iki 1600 litų, neatskaičius mokesčių. „Jų algos mažesnės, nes kategorijos žemesnės“, — teigė E. Čičelienė.


Kultūros įstaigų vadovų atlyginimai siekia nuo 2500 iki 3500 litų. Sporto mokyklų vadovų atlyginimai lenkia kultūrininkų ir yra apie 4500 litų. Gerokai didesnė tik Lengvosios atletikos mokyklos vadovo Tolvydo Skaliko alga 7985 litai, nes jis Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjo G. Jasiūno teigimu, dirba ne tik direktoriumi, bet ir treneriu.


 


CITATA
Valstybės tarnautojams darbo užmokestį sudaro pareiginė alga, priedas už stažą valstybės tarnyboje ir priedas už kvalifikacinę klasę.


                                                            


ALGA: Mokyklų vadovai gauna didesnius atlyginimus, nei Švietimo skyriaus vedėja Violeta Damskienė.


Priedus žada nukirpti


 


                                                              


 


Genadijus MIKŠYS, Šiaulių miesto meras:


— Nenormalu, kad mokyklų direktoriai gauna po 7 ir daugiau tūkstančių litų. Administracijos direktorius jau ruošia įsakymą ir mokyklų direktoriams nuo gegužės 1 dienos bus nuimti visi priedai, kai kurie jų sudaro net 40 procentų atlyginimo.


Kai kuriems Savivaldybės skyrių vadovams priedai jau yra nuimti. Kalbėjome su premjeru Andriumi Kubiliumi, kad būtų galima mažinti priedus ir už kvalifikaciją. Seimas turi pakeisti įstatymą ir tada galėsime mažinti.


Savivaldybė nesurenka biudžeto, Savivaldybei gyventojų pajamų mokestis bus mažinamas 12 milijonų litų, todėl priedai turi mažėti ir mažės.


 


Giedriaus BARANAUSKO nuotr.


Šaltinis: http://www.skrastas.lt/?data=2009-04-29&rub=1065924810&id=1240929685


 


Rita ŽADEIKYTĖ, „Šiaulių kraštas”

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!