Valstybės tarnautojai atlyginimų mažinimui priešinsis protesto akcijomis

Tuo metu valdančiosios koalicijos partnerė Tautos prisikėlimo partija (TPP) sako nepritarsianti pareiginės mėnesio bazinės algos dydžio mažinimui valstybės tarnautojams nuo 475 Lt iki maždaug 430 Lt bei mėnesinės bazinė algos „apkarpymui“ „biudžetininkams“ nuo 128 Lt iki 115 Lt.


Pasiryžimas mažinti tarnautojų bei pareigūnų algas slopsta ir premjerui Andriui Kubiliui. Pirmadienį jis pareiškė, kad dėl atlyginimų mažinimo dar bus diskutuojama – esą gali užtekti mažinti vien tik darbo užmokesčio fondus.


Užtarimo ieškojo pas A.Valinską


Valstybės tarnautojų ir pareigūnų profesinių sąjungų atstovai pirmadienį užtarimo ieškojo Seimo pirmininko Arūno Valinsko kabinete ir teigia sulaukę pažado blokuoti Finansų ministerijos rengiamus siūlymus „apkarpyti“ tarnautojų ir pareigūnų darbo užmokestį. Vietoje algų mažinimo A. Valinskas ir jo vadovaujamos partijos frakcija siūlo 15-20 proc. mažinti valstybės tarnautojų armiją.


Profsąjungoms toks pasiūlymas atrodo priimtinas, nepaisant to, kad tokiu atveju darbo netektų kur kas daugiau tarnautojų, nei 2-3 tūkst., kaip praėjusią savaitę kalbėjo Saulėlydžio komisijos vadovas Valentinas Milaknis.


„Seimo pirmininkas mums pažadėjo, kad jo frakcija nepalaikys šito įstatymo projekto, jeigu jis bus pateiktas. Tačiau jis išreiškė mintį, kad turi būti mažinama 15-20 proc. valstybės tarnyboje žmonių, nes yra daug departamentų ir departamentėlių, kaip jis išsireiškė, kurie dubliuoja funkcijas, ypač ministerijose. Jis mano, kad galima sutaupyti mažinant darbuotojų skaičių“, – po susitikimo su parlamento vadovu žurnalistams sakė Lietuvos valstybės tarnautojų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotoja Rima Kisielienė.


„Mes manome, kad yra rezervas, nes profesinės sąjungos pasisakė, kad turėtų būti mažinamas žmonių skaičius, nes yra nemažai įstaigų ir organizacijų, kurios dubliuoja viena kitos darbą“, – pridūrė valstybė tarnautojų atstovė.


TPP siūlo mažinti valdininkų armiją, bet bedarbių armijos nebijo


Kaip pirmadienį informavo TPP lyderis ir Seimo pirmininkas A. Valinskas, valdančiajai koalicijai jo vadovaujamos partijos frakcija Seime ruošia pasiūlymų paketą, kuriuo vietoje bazinės algos mažinimo siūloma atsisakyti apie 15-20 proc. etatų.


Remiantis Valstybės tarnybos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM) duomenimis, 2008 m. pabaigoje Lietuvoje dirbo kiek daugiau nei 30 tūkst. valstybės tarnautojų. Tad jeigu būtų sumažinta iki 20 proc. etatų, darbo netektų apie 6 tūkst. tarnautojų.


Seimo pirmininkas A. Valinskas sako, jog mažinant valdininkų armiją būtų ne tik sutaupoma, bet būtų žengtas ir viešųjų ryšių žingsnis – esą taip būtų parodoma, kad „dabartinė valdžia eis tuo keliu, kad socialinė atskirtis būtų mažinama, o ne didinama“.


„Šiuo metu aktyvindami žmonių norą dirbti mes turime atsisakyti tų žmonių, kurie tik imituoja, kad dirba. Ypač tose struktūrose, kur mokamos šimtatūkstantinės algos arba kompensacijos, kai išeinama ir iškart grįžtama į tą pačią pareigybę“, – žurnalistams sakė A. Valinskas, tačiau klausiamas, kokiose institucijose valdininkai uždirba šimtatūkstantines algas, neatsakė.


Ketina protestuoti


Besipriešindami algų mažinimui valstybės tarnautojai ir pareigūnai kovo 27 d. ketina surengti protesto akciją, o balandžio 4 d. organizuoja mitingą bei eitynes.


Kovo 2 d. tarnautojų ir pareigūnų profesinės sąjungos Seimui ir Vyriausybei buvo pateikusios reikalavimus, kuriais prašė bazinį pareiginės mėnesio algos dydį didinti iki 490 Lt, kaip kad buvo iki šių metų sausio 1 d., Policijos departamentui, Vadovybės apsaugos departamentui (VAD), Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui (PAGD) skirti ne mažesnį nei praėjusiais metais finansavimą, tarnybos statute numatyti 40 val. darbo normą per savaitę, statutinių pareigūnų darbo užmokestį reglamentuoti vidaus tarnybos statute bei tobulinti vidaus reikalų sistemoje pagal darbo sutartį dirbančių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarką.


„Tie reikalavimai turbūt net neskaityti“, – piktinosi Vidaus reikalų sistemos respublikinės darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Loreta Soščekienė, atkreipusi dėmesį, jog tarnautojai ir pareigūnai prašo bazinės algos dydį sugrąžinti į seną padėtį, tai yra kilstelti iki 490 Lt, o valdantieji jį dar labiau mažina.


DELFI primena, kad bazinis pareiginės algos dydis nuo sausio 1 d. sumažintas nuo 490 Lt iki 475 Lt. Kaip yra aiškinęs premjeras Andrius Kubilius, bazinės algos dydis tarnautojams sumažintas dėl to, kad nuo metų pradžios nuo 24 proc. iki 21 proc. sumažėjo gyventojų pajamų mokestis (GPM), tad „neapkarpius“ bazinės algos dydžio, tarnautojų algos būtų augusios.


Tuo metu Lietuvos valstybės tarnautojų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotoja R. Kisielienė sako, jog tarnautojų bei pareigūnų algos mažėjo ir nuo sausio – kam 40, kam 80, o kam ir 100 Lt. Bazinės algos dydį sumažinus iki 430 Lt, algos, pasak R. Kisielienės, mažėtų vidutiniškai 200-300 Lt.


Valstybės tarnautojų ir statutinių pareigūnų alga apskaičiuojama bazinį pareiginės algos dydį (dabar 475 Lt) dauginant iš pareiginės algos koeficiento. Nestatutinių pagal darbo sutartis dirbančių pareigūnų bei vadinamųjų kitų „biudžetininkų“ – mokytojų, medikų – atlyginimai apskaičiuojami iš teisės aktuose numatytų koeficientų dauginant kitą dydį – 128 Lt bazinę mėnesinę algą.


 


Eglė Samoškaitė


www.DELFI.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!