Nukentės ir mokytojai

„Lietuvos ryto“ žiniomis, Finansų ministerija rengia siūlymą mažinti valstybės politikų, teisėjų, pareigūnų, tarnautojų pareiginės algos bazinį dydį nuo 475 iki 430 litų.


Pataisius įstatymus, šių asmenų algos sumažėtų 9,5 proc.


Taip pat rengiamasi sumažinti bazinę mėnesinę algą nuo 128 iki 115 litų.


Šis koeficientas taikomas apskaičiuojant atlyginimus beveik 230 tūkst. biudžetinės sferos darbuotojų.


Jų algos patikslinus šių metų biudžetą turėtų sumažėti daugiau nei 10 proc.


 


Užsimojo itin plačiai


 


Apkarpiusi šių darbuotojų atlyginimus dešimtadaliu, valstybė sutaupytų 340 mln. litų. Bet tektų persvarstyti ir „Sodros“ bei Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetus.


Sumažinus valstybės tarnautojų algas, jos grįžtų į maždaug 2006 metų lygį.


Bet to, norint išgelbėti valstybės biudžetą, nepakaks.


Premjeras Andrius Kubilius vakar pareiškė, kad valstybės biudžeto išlaidos gali būti sumažintos net 3 mlrd. litų.


„Artimiausiu metu pateiksime siūlymus Seimui, kaip sumažinti valstybės biudžeto išlaidas maždaug 2,7-3 mlrd. litų. Biudžetas bus apie 16-17 mlrd. litų“, – vakar teigė premjeras.


Anot jo, ministrams ir parlamentarams algos gali būti sumažintos net penktadaliu. Kitiems – kiek mažiau.


 


Profsąjungos jau sukruto


 


Atlyginimai mokytojams šių metų pradžioje buvo padidinti dešimtadaliu. Valstybė taip pat yra įsipareigojusi ieškoti galimybių dar kartą kelti algas nuo rugsėjo.


„Atrodo, neteksime to, ką gavome prieš kelis mėnesius. Vargu ar galime tikėtis algų kėlimo nuo naujų mokslo metų pradžios“, – vakar nerimavo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Rūta Osipavičiūtė.


Švietimo darbuotojų profsąjungos vadovai artimiausiu metu bandys susitikti su švietimo ir mokslo ministru Gintaru Steponavičiumi aptarti mokytojų algų likimo.


 


Būdų taupyti nestinga


 


„Mes įsitikinome, kad algos gali likti tos pačios – yra daugybė kitų taupymo būdų.


Galima sujungti apskričių ir savivaldybių švietimo skyrius, persvarstyti mokytojų darbą prižiūrinčių įstaigų funkcijas, atsisakyti nereikalingų vadovėlių leidybos“, – dėstė profsąjungos vadovė.


 


Pareigūnai nebegali kentėti


 


O statutiniai pareigūnai nusiteikę karingai. Jie dar šios savaitės pabaigoje tikisi paskelbti protesto akcijų planą.


Nemažai daliai policininkų, ugniagesių ir sienos apsaugos tarnybos darbuotojų algos keliomis dešimtimis litų mažėjo jau nuo šių metų pradžios. Kai kuriems esą atlyginimai buvo sumažinti iki 150 litų.


Panaikinus priedus algos buvo sumažintos nestatutiniams ugniagesiams. Jie dabar per mėnesį uždirba apie 800 litų.


„Būtų nesąžininga, jei pareigūnams algos per metus sumažėtų antrą kartą. Žmonių kantrybė jau išsekusi. Mums tai būtų paskutinis lašas“, – teigė Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Saulius Džiautas.


 


Išpūsti priedai


 


Mykolo Romerio universiteto Personalo vadybos ir organizacijų plėtros katedros vedėjas Jonas Jagminas sako, kad sumažinus algas 10 proc. ministrui ir paprastam valstybės tarnautojui daugiausia nukentėtų tas, kuris mažiausiai uždirba.


„Gal algas reikia mažinti proporcingai. Bet daug uždirbančių politikų ar tarnautojų yra mažuma, tad labiau apkarpius jų algas efektas bus mažas.


Reikėtų persvarstyti priedų sistemą, nes ji netobula.


Būtent jie išpučia daugiausia uždirbančių tarnautojų algas“, – įsitikinęs J.Jagminas.


 


* * *


 


Gali didinti ir mokesčius?


 


Violeta Klyvienė, „Danske Bank“ vyresnioji analitikė Baltijos šalims


„Greičiausiai valdžia labiausiai karpys įvairias investicines programas, nes šis procesas ne toks skausmingas ir nesukels didelio nepasitenkinimo.


Aišku, anksčiau ar vėliau tai atsilieps neigiamai, nes mažėjant valstybės užsakymų mažiau darbo gaus įmonės, jos negalės mokėti algų darbuotojams, o valstybė nesurinks mokesčių.


Neatmesčiau galimybės, kad vėl bus bandoma imtis nepopuliarių sprendimų ir keisti mokesčius.


Politikai gali suskubti įvesti visuotinį nekilnojamojo turto mokestį gyventojams, dar labiau didinti pridėtinės vertės mokestį, prisiminti automobilių apmokestinimo idėją.


Pavojus kyla ir privačių pensijų fondams: kartą jau apkarpius įmokas, atėjus sunkmečiui gali atsirasti bandymų tai dar kartą pakartoti.“


 


Martynas


Čerkauskas
LR korespondentas


 


Šaltinis:


www.lrytas.lt 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!