Švietimo įstaigų buhalteriai įkūrė profesinę sąjungą

Darbo užmokesčio koeficientų schema 6,25-18 BMA dydžiais nesikeitė nuo 2006 m. rugsėjo 1d. Lyginant biudžetinių įstaigų buhalterio pareigų darbo užmokesčio vidurkį su statistiniu šalies ūkio darbo užmokesčio vidurkiu (2008 m. II ketv.)  skirtumas yra 30,61 proc.


Pasijautę užmiršti, Kauno ir Alytaus mokyklų, kitų švietimo įstaigų ir savivaldybės finansininkai nusprendė, kad gana tylėti – reikia kurti atstovavimo savo interesams sistemą. Susirinkę į Kauno Šilainių vidurinę mokyklą virš 40 buhalterių ir ekonomistų įkūrė Apskaitos ir finansų darbuotojų profesinę sąjungą. Į organizaciją taip pat ketina įsijungti Vilniaus, Birštono, Tauragės ir kitų miestų ir rajonų švietimo įstaigų finansininkai.


Organizacijos pirmininku buvo išrinktas Kauno Šilainių mokyklos buhalteris Gvidas Karkauskas. Savo kalboje jis analizavo buhalterių profesinės sąjungos įkūrimo priežastis: atliekamas darbas neatitinka pareigų pavadinimo, didžiulės darbo apimtys, mažas darbo užmokestis, kvalifikacijos kėlimo problemos, neapibrėžtas darbo ir poilsio laikas. Baigdamas G. Karkauskas graudžiai pajuokavo, jog buhalterijos darbuotojams Kalėdos – pati liūdniausia šventė. Jis kvietė nedelsiant suformuluoti reikalavimus ir skelbti streiką.


Steigiamajame susirinkime dalyvavęs Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimo mokymų vadovas Romas Turonis paaiškino, kad streiką reikėtų organizuoti labai atsakingai. Būtina laikytis visų teisinių reikalavimų, kad nenukentėtų nei vienas streike dalyvavęs darbuotojas. Aukštaitijos susivienijimas turi paruošęs metodinę medžiagą kaip rengti streikus.


Profesinės sąjungos steigėjai nutarė, jog neskubės. Pirmiausia įregistruos profesinę sąjungą, paruoš reikalavimus, pabandys įtikinti savivaldybes ir Vyriausybę jog būtina keisti kai kuriuos teisės aktus. Pirmiausia – LR Vyriausybės 1993 m. nutarimą Nr. 511 “Dėl biudžetinių įstaigų ir organizacijų darbuotojų darbo apmokėjimo tvarkos tobulinimo”. Jame buhalterių atlyginimų dydžiai turėtų būtų reglamentuojami papildoma skiltimi “Finansų apskaitos ir audito darbuotojai” ir pakeisti koeficientų dydžiai.


Aukštaitijos susivienijimo vardu Romas Turonis pažadėjo suteikti visą reikalingą teisinę ir organizacinę pagalbą. Apskaitos ir finansų darbuotojų profesinės sąjungos steigėjai priėmė sprendimą įsijungti į Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinių sąjungų susivienijimą.


 


Aukštaitijos susivienijimo informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!