Seimas grąžino tobulinti siūlymą didinti „sodros“ įmokų tarifą

Už tai, kad būtų pradėtas svarstyti Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto 2009 m. rodiklių patvirtinimo įstatymo projektas balsavo 21 iš 46 posėdyje užsiregistravusių Seimo narių. Vienas parlamentaras balsavo „prieš”, o 22 susilaikė.


Parengtame projekte numatyta, kad padidinus tarifą „Sodros” biudžetas bus subalansuotas ir sudarys 13,1 mlrd. Lt arba 16,9 proc. daugiau nei planuota šiemet. 1 proc. tarifo kilstelėjimas „Sodros” pajamas per metus padidintų 350 mln. Lt.


Siūlymas didinti „Sodros” įmokų tarifą motyvuojamas tuo, kad vis daugėja išmokų, ypač vaikų susilaukiantiems tėvams.


„Mes pradėjome matyti labai sparčiai didėjančias išlaidas, ypač dėl motinystės ir tėvystės, dėl Seime mūsų bendrai priimtų įstatymų. Tai pareikalavo papildomai pusės milijardo litų. Tai aš dabar nežinau, ar mes turime džiaugtis, ar verkti, jeigu gimstamumas pas mus Lietuvoje didėja ir demografinei situacijai tai turi didžiulę įtaką. Aš manau, kad Seimas priėmė gerą įstatymą, jeigu jaunos šeimos ryžtasi gimdyti ir auginti vaikus, nes dar po 20 metų išvis neturėsime, kas dirbs mūsų darbo rinkoje ir kas dalyvaus mūsų socialinio draudimo solidarumo sistemoje”, – posėdyje sakė V. Blinkevičiūtė.


Prognozuojama, kad šiemet socialinio draudimo fondo deficitas gali būti milijardas litų. Apie tai, kad šių metų „Sodros” biudžetas gali patirti milijardinį nuostolį prakalbo Europos Komisijos (EK) komisarė Dalia Grybauskaitė po susitikimo su finansų ministru Rimantu Šadžiumi. Pasak jos, tai yra viena iš didžiausių Lietuvos finansų sistemos nestabilumo rizikų


DELFI jau rašė, kad R. Šadžius viena iš „Sodros” įmokų tarifo didinimo priežasčių įvardija pernai gruodį Seimo priimtas teisės aktų pataisas, kuriomis buvo pratęstas motinystės/tėvystės pašalpų mokėjimo terminas iki 2 metų. Tačiau už minimas pataisas tuomet balsavo ne tik opozicija, bet ir valdančioji koalicija, tarp jų ir socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.


Pagal dabar galiojančias įstatymo nuostatas, iki vaikui sukaks vieneri metai, pašalpa motinai/tėvui siekia 100 proc. buvusio uždarbio ir 85 proc. – iki vaikui sukaks dveji metai. „Visi labai norėjo būti geri rinkėjams ir nežiūrėjo nei kokios biudžeto galimybės, nei kaip mums tai atsilieps vėliau. Visi labai norėjo būti šventi ir gražūs prieš rinkėjus, čia gerumo akcija buvo, kaip aš vadinu”, – DELFI anksčiau sakė už pataisas nebalsavęs socdemas Algirdas Sysas.


„Dabar, kai bus didinamas socialinio draudimo įmokų tarifas, darbdaviai tiesiog, negalėdami išmokėti pinigų ir mokėti į „Sodros” biudžetą, žinote, kokia yra ekonominė situacija, galbūt bus priversti slėpti pajamas ir nenorėdami to?” – įstatymo projektą pristačiusios V. Blinkevičiūtės antradienį klausė „darbietė” Loreta Graužinienė.


 


Rasa Lukaitytė,


Šaltinis:  www.DELFI.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!