Aptarti veiksmai, kad nebūtų didinamas „sodros“ mokesčių tarifas

Pagrindinis susitikimo tikslas – aptarti tolimesnius veiksmus, kad 2009 m. nebūtų didinamas „Sodros“ mokesčių tarifas.


Posėdžio metu diskutuota apie „skylėtą“, 2009 m.,  „Sodros“ biudžetą bei vienašališką LR Vyriausybės siūlymą didinti darbuotojo įmoką „Sodrai“  nuo 3 iki 4 procentų.


Posėdyje dalyvavo Socialinių mokslų daktaras, profesorius, Vilniaus Universiteto Socialinio darbo katedros vedėjas, Romas Lazutka. Profesorius konstatavo, kad didinamos „žirklės“ tarp darbuotojo gaunamo atlygio ir darbdavio išlaidų. Jis pasidalino savo žiniomis ne tik apie biudžeto „skylių“ atsiradimą ir būdus jas lopyti, bet ir atsakė į posėdžio dalyvių klausimus apie privačius pensijų fondus.


Ne paslaptis, kad iš „Sodros“  biudžeto, į privačius fondus, kasmet pervedama 5,5 procento „Sodros“  įmokų, tai sudaro  beveik 1 milijardą litų. Privačios bendrovės, siekdamos pelno,  juos investuoja į įvairius fondus, atskaičiuoja nemenkus administravimo mokesčius ir maitina piliečius pažadais kada nors mokėti jiems priedus prie socialinio draudimo pensijos. Šiandien, daugelis žmonių, sudariusių sutartis su privačiais draudimo fondais, suprato, kad jų  lūkesčiai nebus pateisinti, dalis  lėšų prarasta negrįžtamai. Svarbiausia, kad dabar „sugrįžti“ į „Sodrą“   nėra galimybių, tai nenumatyta sutartyje. Tokia privačių pensinių fondų sistema veikia penkiose kaimyninėse šalyse: Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Vengrijoje ir Lietuvoje. Kažkada piliečiams neatrodė pavojinga II-oji pensijų kaupimo pakopa, nes lėšos pervedamos tarsi ne iš darbuotojo piniginės, o iš „Sodros“,  tačiau šiandien požiūris keičiasi.


Profesinės sąjungos prisiminė, kad  jų pastangomis pernai  nebuvo įvestos „Sodros“ lubos“, kurios būtų dar labiau padidinusios susidariusį deficitą.


Prieš susitikimą su Ministru pirmininku Gediminu Kirkilu, profesinės sąjungos aptarė ir suderino labai konkrečius siūlymus.


Taigi, kokie  keliai bus  siūlomi ministrui pirmininkui?


Pirmasis: stabdyti lėšų iš „Sodros“ biudžeto pervedimą į privačius pensijų fondus.


Antrasis: peržiūrėti kitus mokesčius, ieškant rezervų kompensuoti „Sodros“ deficitą darbuotojams neskausmingu būdu.


Trečiasis: didinti  minimalią mėnesio algą.


Profesinių sąjungų vadovai nusiteikę griežtai laikytis pozicijos, kad darbuotojų mokesčiai nedidėtų.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!