Vokietijos profsąjungos taip pat laukia rinkimų

Moterys susitiko su LPSK vadovais, valdybos nariais. Pasak LPSK generalinės sekretorės Janinos Matuizienės, draugystei tarp Tiūringijos ir Lietuvos jau trisdešimt metų, o profsąjungininkų delegacijomis taip pat keičiamasi jau eilę metų.  Viešnias domino Lietuvos politinė, ekonominė situacija, profsąjungų veikla. Jos taip pat šiek tiek papasakojo apie šiandienos aktualijas Vokietijoje.


 


LPSK vadovas Artūras Černiauskas kalbėjo apie rinkimus, besiklostančią politinę atmosferą. Jis neslėpė, jog artėjantys sunkūs laikai profsąjungoms gali net pasitarnauti, nes žmones paskatins vienytis, kartu ieškoti su ekonominiu nuosmukiu iškilsiančių problemų sprendimo būdų.


 


LPSK pirmininko pavaduotojas Algirdas Kvedaravičius pristatė Lietuvos situaciją ekonomikos srityje, ypač daug dėmesio buvo skirta energetikos problemoms. Jis apgailestavo, jog Lietuvos žmonės nepasinaudojo teise išreikšti savo nuomonę referendume, kas Lietuvai būtų davę dar vieną argumentą ieškant būdų pratęsti Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbą. Svečių teigimu, Vokietijos žiniasklaidoje IAE pateikiama ypač nepalankioje šviesoje, žmonės bauginami, jog Černobylio tipo reaktorius yra labai nesaugus.


 


LPSK Švietimo paramos centro direktorė Danutė Šlionskienė papasakojo apie Equal projektą brandaus amžiaus žmonėms, jo rezultatus ir naudą.


 


Paklaustos, kuo šiuo metu gyvena Vokietijos profsąjungos, viešnios atsakė, jog nedirba profsąjungose, jos tėra paprastos narės, tačiau pastebima, kad labiau nei ekonominė situacija profsąjungoms rūpi kitais metais šalį užklupsiantis rinkimų maratonas: savivaldybių, Bundestago (Vokietijos parlamentas) bei Europos Parlamento. Vokietijos profsąjungos tradiciškai bendradarbiauja su socialdemokratų partija. Štai ir į Bundestagą kandidatuos Vokietijos profsąjungų federacijos (DGB) vadovas, kurį remia socialdemokratai.


 


Dar viena profsąjungų gyvenimo aktualija – sustiprėjusi konkurencija tarp DGB priklausančių ir pavienių profsąjungų. DGB yra vienintelis profsąjungų centras Vokietijoje, tačiau pastaruoju metu suaktyvėjo laisvųjų profsąjungų veikla. Jos – mažesnės, lankstesnės ir siekia įrodyti, jog vertos nemažesnio dėmesio. Buvo paminėtas lokomotyvų mašinistų, pilotų streikų pavyzdžiai, kai tarp skirtingų profsąjungų kyla tam tikra įtampa.


 


Tačiau gera žinia yra ta, jog ryškėja narių augimo tendencijos. Kurį laiką buvęs štilis, atrodo, jau baigėsi. DGB dabar labiau orientuojasi į jaunus žmones, ypač besimokantį jaunimą, ir labai aiškiai jiems stengiasi parodyti profsąjungos privalumus. Anksčiau jaunimas apie profsąjungas esą sužinodavęs tik iš savo tėvų, jei šie priklausydavo profesinėms organizacijoms.


 


Kas link Vokietiją užgriuvusios finansinės krizės, tai profsąjungos dar nesuformavusios oficialios pozicijos.


 


(RMP)

Šaltinis: www.lprofsajungos.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!