Griežtas profsąjungų ne „sodros“ įmokų tarifų didinimui

Šiandien prie Seimo ir Vyriausybės rūmų, protestuodamos prieš Vyriausybės ketinimus nuo 3 iki 4 proc. didinti darbuotojų įmokas „Sodrai“, piketavo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK), Lietuvos profesinės  sąjungos  „Solidarumas” ir Lietuvos darbo federacijos atstovai.



Pasak profesinių sąjungų atstovų, populistiniai Seimo sprendimai pakenkė „Sodros“ biudžetui ir situaciją bandoma gelbėti darbuotojų sąskaita. Gerokai  kilsteltoms motinystės pašalpoms kitais metais reiks papildomų 495,3 mln. litų, todėl „Sodros“ biudžetą Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bando gelbėti didindamos socialinio draudimo įmokas dirbantiems žmonėms.


 


Profsąjungos piktinasi, kad tokiu būdu vėl bandoma supriešinti socialines grupes – darbuotojus su motinomis, auginančiomis vaikus. „Tokiu, ypač sunkiu gyventojams laikotarpiu, kad ir vienu procentu padidinti mokesčiai – nelogiškas žingsnis, tai tik žlugdys verslą,  skatins emigraciją ir atlyginimų vokeliuose mokėjimą“, – teigiama profsąjungų pranešime spaudai. Jų žiniomis, „Sodros“ biudžeto projektas jau rytoj bus teikiamas svarstyti Seimui.


 


Tuo tarpu Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas piktinasi ne tik pačiu problemos sprendimo būdu, bet ir tuo, kad tai bandyta padaryti slapta.  Jis apie siūlymą į „Sodros“ biudžetą įtraukti didesnius tarifus sužinojo tik dieną prieš Vyriausybės posėdį. Parlamentaras nesupranta, kaip priimant tokį svarbų sprendimą buvo apeitas Socialinių reikalų ir darbo komitetas. 


 


Patį sprendimą tokiu būdu lopyti „Sodros“ biudžeto skyles, A.Sysas vadina mažų mažiausiai keistu. Jis griežtai tam nepritaria bei mano, kad tam nepritars ir Seimas. Juolab kad Parlamente dar nesvarstytas ir nacionalinio biudžeto projektas.


 


Pasak A.Syso, dalis problemos būtų išspręsta, jei Vyriausybė būtų sutikusi iki 1000 didinti minimalią algą. Tuomet būtų padidėjusios įmokos į „Sodrą“ ir būtų išlaikyta žmonių perkamoji galia, kas bent kiek palaikytų ekonomikos augimą.  Be to, jis pagailestauja, jog į privačius pensijų fondus šiemet „Sodra“ turės pervesti apie 1 milijardą litų, o bent pusė tos sumos užtektų padengti būsimiems nuostoliams.


 


Profesinė sąjungos Vyriausybei siūlo taupyti mažinant valdymo išlaidas, o visus nutarimus aktualiais ekonomikos, užimtumo ir socialiniais klausimais priimti tik juos išnagrinėjus Lietuvos Respublikos trišalėje taryboje.


 


Beje, Vyriausybės sprendimu nepatenkinti ir darbdavių atstovai, juolab kad ketinama nuo kitų metų liepos 1 proc. didinti ir darbdavių „Sodrai“ mokamų įmokų tarifus.  Iš esmės – tai vėl smūgis darbuotojams, nes dar vienas papildomas procentas būtų išskaičiuojamas iš jų atlyginimų.


 


Darbdavių ir profsąjungų atstovai Trišalėje taryboje ketina spalio 21 d. sušaukti neeilinį posėdį, kuriame būtų svarstomas socialinio draudimo įmokų tarifų klausimas. Deja, pasak LPSK atstovės Trišalėje taryboje Gražinos Gruzdienės, to greičiausiai nenori Vyriausybė, nes rengiant posėdį netiesiogiai susiduriama su kliūtimis iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pusės. Ši ministerija, kartu su Finansų, Ūkio ir Švietimo ministerijomis turi atstovus Trišalėje taryboje. Jei vienai šaliai pavyktų blokuoti posėdį, būtų suardytas kvorumas ir sprendimų priėmimo mechanizmas.


 


Su piketavusiais prie Seimo profsąjungininkais susitikti atėjo ir partijos „Frontas“ lyderis Algirdas Paleckis.


 


(RMP)


 


Šaltinis: www.lprofsajungos.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!