Siūloma didinti baudas darbdaviams

Vasario 27 d. Seime surengta spaudos konferencijoje Seime „Ar 70 eurų – pakankama bauda už Darbo kodekso nepaisymą?“, kurioje dalyvavo ir LPSK pirmininkė Inga Ruginienė. Seimo narys Tomas Tomilinas pristatė ką tik užregistruotą Administracinių nusižengimų kodekso pataisų paketą, numatantį griežtesnę darbdavių atsakomybę už darbo teisės pažeidimus.

Keičiant Administracinių nusižengimų kodekso pataisas siūloma trigubai didinti baudas už darbo įstatymo, darbuotojų saugos ir sveikatos pažeidimus – nuo šiuo metu esančios 80 eurų baudos iki 240 eurų. Maksimali bauda už šį pažeidimą siektų 880 eurų, o pakartotinai padarius pažeidimą – 1400-3000 eurų. Taip pat siūloma du kartus didinti baudą už darbo mokesčio apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos pažeidimus – nuo dabartinių 150 eurų iki 300 -1,45 tūkst. eurų. Didėtų ir baudos už komercinės ūkio veiklos pažeidimą – už nedeklaruotą individualią veiklą siūloma bausti nuo 780 iki 1000 eurų.

„Vien šiais metais per du mėnesius darbo vietose žuvo 7 žmonės. Manau, kad tai rodiklis, kuris turi priversti mus visus pasižiūrėti į šią situaciją visai kitaip. Antras dalykas – neseniai Kaune nuskambėjo darbuotojų iš Turkijos pavyzdys. Galiu pasakyti, kad tik profsąjungų dėka buvo atliktas tyrimas statybvietėse. Ką mes pamatėme? Po mėnesio Darbo inspekcija ištyrė ir rado pažeidimų: nesumokėtas atlyginimas iki 5 mėnesių, taip pat nustatė, kad įmonė nevykdė darbo saugos reikalavimų. Už pažeidimų visumą skyrė 150 eurų baudą.

Ar iš tiesų įmonėms apsimoka vykdyti teisės aktų reikalavimus, kai jie daugiausiai gali gauti kelių eurų baudą? Tokių atvejų buvo ne vienas. Buvo stambių įmonių, kurios nesilaiko darbo ir poilsio režimo, nemato poreikio susitarti. Darbdaviai sako, kad jie gali mokėti kas mėnesį 40–70 eurų baudas ir nenori eiti civilizuoti keliu“, – konferencijoje kalbėjo I. Ruginienė.

Ji siūlo, jei įmonėje nustatomas pažeidimas, pasinaudoti švedų pavyzdžiu – turi įvykti staigus darbo proceso sustabdymas, kol darbdavys neištaisys savo klaidų ir nepradės vykdyti teisės aktų.

„Kitas dalykas – baikime žaisti juokingomis baudomis. 40 ar 100 eurų bauda – nepakankama. Imkime pavyzdį iš Vakarų Europos: bauda turi būti 1 proc. nuo įmonės apyvartos. Bauda turi būti atgrasanti, o ne kelianti juoką“, – sakė LPSK vadovė.

Ji atkreipė dėmesį, kad į teisės aktus reikėtų įtraukti ir įmonių inspektavimą be išankstinio įspėjimo, nes šiuo metu inspektoriai neįspėję gali patikrinti tik įtarę nelegalaus darbo atvejus. Be to, pasak jos, reikėtų apsvarstyti ir baudžiamąją atsakomybę už rimtus pažeidimus.

Spaudos konferencijoe taip pat dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis ir Valstybinės darbo inspekcijos vadovas Jonas Gricius. 

Skaitykite daugiau: 15min.lt, delfi.lt

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!