Klaida muitinės sistemoje jau ištaisyta 

Sausio viduryje Seimas vienbalsiai priėmė Seimo narių Gedimino Vasiliausko  ir Aušros Papirtienės parengtas įstatymo pataisas Pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymo Nr. I-693 1, 3, 6, 7, 12 ir 16 straipsnių pakeitimo įstatymo projektui. Tokiu būdu ištaisyta 2007 m. Seimo padaryta klaida, kai  pareigūnų valstybines pensijas gaudavo tik keturių grupių muitinės pareigūnai: muitinės postų, mobiliųjų grupių, kriminalinės žvalgybos ir ikiteisminio tyrimo pareigūnai. Jokioje kitoje statutinėje tarnyboje, išskyrus muitinę, pareigūnai nebuvo skirstomi į gaunančius valstybinę pensiją pareigūnus ir negaunančiuosius.

Seimui pateiktame įstatymo projekte  buvo siūloma statutinių muitinės pareigūnų darbo stažą skaičiuoti tik nuo Vidaus tarnybos statuto pakeitimo įstatymo priėmimo datos, t. y. nuo 2019 sausio 1 dienos. Tai ir buvo viena iš didžiausių problemų, nes didžioji muitininkų dalis Lietuvos valstybei tarnavo virš 20 metų. Jie kūrė muitinės infrastruktūrą, parengė naujus  teisės aktus, apmokė ir priėmė į darbą muitinės pareigūnus bei kt. Muitininkai, kęsdami užsienio šalies karinių struktūrų fizinį ir psichologinį smurtą, sukūrė šią sistemą, bet  šis darbo stažas nebuvo įskaičiuotas.

Galime pasidžiaugti, kad tai – Seimo, Vyriausybės, Seimo Socialinių reikalų ir darbo, Biudžeto ir finansų komitetų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Muitinės departamento, Lietuvos valstybės tarnautojų, biudžetinių ir viešųjų įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos atstovų bendro darbo rezultatas. Dabar klaida ištaisyta, neliks socialinio neteisingumo ir diskriminacijos dalies Lietuvos muitinės pareigūnų atžvilgiu.  Muitinės pareigūnai, kaip ir visi kiti Lietuvai tarnaujantys pareigūnai, turės tokią pat teisę į valstybinę pensiją.

Irena Petraitienė
Lietuvos valstybės tarnautojų, biudžetinių ir viešųjų įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!