“Bado režimas“: tarnyba – prestižinė, algos – verčiančios galimais užsienio žvalgybų taikiniais

„Kai kurių politikų ir apžvalgininkų nuomone, mūsų diplomatinei tarnybai skiriamas finansavimas, įvertinus jos svarbą, yra toli gražu nepakankamas. Dalis diplomatų, kuriems keliami aukšti reikalavimai – nuo išsilavinimo iki užsienio kalbų mokėjimo, vidutiniškai neuždirba nė 1 tūkst. eurų į rankas. Dėl esą nekonkurencingų algų dalis profesionalų palieka diplomatinę tarnybą, o nauji į ją nesiveržia, kai kas – stokoja motyvacijos. Be to, kaip atkreipia dėmesį kai kurie parlamentarai, varganai uždirbantys diplomatai yra potencialūs užsienio žvalgybų taikiniai“, – rašo portalo 15min.lt politikos aktualijų žurnalistė Roberta Tracevičiūtė.

Užsienio reikalų ministerija (URM) yra mažiausiai iš valstybės biudžeto finansuojama ministerija. Šiems metams jai numatytas daugiau kaip 81,5 mln. eurų finansavimas. Kitų metų biudžeto projekte siūloma skirti 85,7 mln. eurų. Darbo užmokesčiui kitąmet siūloma numatyti 618 tūkst. eurų daugiau nei šiemet – iš viso 25 mln. 973 tūkst. eurų.
URM darbuotojų profesinė sąjunga nesiėmė vertinti ministerijai 2020 metams skiriamų asignavimų. Kaip sakė jos pirmininkas Rimutis Klevečka, tai atlieka kompetentingi ministerijos vadovai ar padalinių vadovai.

„Mūsų nuomone, lėšų trūkumas jaučiamas diplomatinėje tarnyboje, ypač konsulinėms paslaugoms gerinti, vystomojo bendradarbiavimo projektams, delegavimui (Lietuvai reiktų turėti kuo daugiau ekspertų įvairiose srityse tarptautinėse institucijose)“, – mano jis. Komentuodamas siūlomą darbo užmokesčio fondo didinimą, R.Klevečka teigė, kad jis nėra pakankamas.

Anot jo, mūsų diplomatai, lyginant su kolegomis iš kitų šalių, uždirba mažiau. Lyginant su 2018 metais, URM darbuotojų atlyginimai didėjo nedaug. Padidėjimą lėmė keli dalykai, tarkime, pareiginės algos bazinio dydžio kėlimas, naujo Valstybės tarnybos įstatymo įsigaliojimas.

Tačiau, kaip pabrėžė R.Klevečka, visoje valstybės tarnyboje dirbančių darbuotojų atlyginimai senokai yra nekonkurencingi. „Pavyzdžiui, sekretorės atlyginimas siekia 600–700 eurų į rankas. Privačiame sektoriuje pradedančiosios sekretorės ar administratorės atlyginimas bent keliais šimtais eurų didesnis. Kadangi valstybės tarnyba yra vientisa, o diplomatinė tarnyba yra valstybės tarnybos dalis, siūlytume nediferencijuojant statutinių ir karjeros valstybės tarnautojų kelti atlyginimus“, – sakė URM darbuotojų profsąjungos vadovas.

Vis dėlto, kaip nurodė R.Klevečka, šiuo metu algos URM nėra prioritetas, kadangi siekiama rasti pusiausvyrą tarp darbuotojų karjeros galimybių ir pareiginės algos.

„Ketiname imtis aktyvių veiksmų ne tik dėl darbo užmokesčio, bet ir institucijos personalo politikos formavimo. Siekdami šių tikslų privalome su darbdaviu pasirašyti kolektyvinę sutartį“, – minėjo URM darbuotojų profesinės sąjungos vadovas.

Visas 15min.lt straipsnis: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/bado-rezimas-tarnyba-prestizine-algos-verciancios-galimais-uzsienio-zvalgybu-taikiniais-56-1227836?copied

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!