„Coca-Cola“ įmonėse – daugkartiniai darbuotojų teisių pažeidimai

Korporacija „Coca-Cola“ sistemiškai pažeidinėja pagrindines darbuotojų teises Haityje, Indonezijoje, Airijoje ir JAV.

Haityje veikiantis „Coke“ išpilstytojas „La Brasserie de la Couronne“ ir toliau sistemingai atmeta darbuotojų teisę vienytis ir būti atstovaujamiems profesinės sąjungos SYTBRACOUR.

Pažymėtina, kad Haityje gyvenimo ir darbo sąlygos yra gana komplikuotos ir net pavojingos, todėl tikimasi, kad kompanijos gerbs savo darbuotojų teises ir saugumą. Tačiau situacija yra priešinga: štai šių metų liepą „Coca – Cola“ krovininio automobilio vairuotojas buvo nušautas tiesiog darbo metu, tačiau kompanija net neatliko  išsamaus šio įvykio ištyrimo ir netgi pasikliovė tik išpilstytojo versija, kurioje kaltė dėl šio nelaimingo atsitikimo buvo suversta pačiam vairuotojui.  Ši melaginga versija buvo paneigta tik Tarptautinės maisto, žemės ūkio, viešbučių, restoranų, viešojo maitinimo, tabako ir giminingų įmonių darbuotojų profesinių sąjungų asciacijos (IUF) iniciatyvos dėka.

Indonezijoje „Coca-Cola“ išpilstytojas „Amatil“ tęsia ilgalaikį puolimą prieš nepriklausomų, demokratinių profesinių sąjungų teises.

Airijoje kompanija „Coca-Cola“ uždarė dvi jai tiesiogiai priklausančias koncentrato gamyklas, kuriose veikė labai stiprios profesinės sąjungos, o gamyba buvo perkelta į kito regiono gamyklą, kurioje atsisako pradėti derybas su profesine sąjunga SIPTU dėl kolektyvinės sutarties.  

O štai JAV išpilstymo bendrovės išleido daugiau nei 330 000 000 JAV dolerių samdydami konsultantų įmonę, kuri kryptingai diskreditavo profesinę sąjungą RWDSU/UFCW siekdamos, kad darbuotojai vengtų vienytis į šią organizaciją.

Prašome palaikyti „Coca-Cola“ darbuotojus įvairiose šalyse pasirašant kreipimąsi į šios korporacijos vadovą James Quincey, kuriame prašoma imtis neatidėliotinų veiksmų siekiant sustabdyti sisteminius darbuotojų teisių pažeidimus korporacijai priklausančiose įmonėse bei užtikrinti profesinių sąjungų veikimo laisvę ir jų teises.

Dėkojame už Jūsų solidarumą!

Parengta Jūratės Jasiūnienės pagal iuf.org informaciją

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!