Naujas susitarimas dėl Brexit susilpnintų jau ir taip neapsaugotų darbuotojų garantijas

Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) mano, kad nėra tokio susitarimo dėl Brexit, kuris duotų naudos dirbantiems žmonėms. Viena vertus, profesinės sąjungos džiaugiasi Europos Sąjungos (ES) pastangomis išvengti nesutarimų, garantuoti Didžiojo penktadienio susitarimo įgyvendinimą ir išvengti „kietos“ sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos.

Kita vertus, ETUC yra susirūpinusi, kad pasitraukimo iš ES susitarimas, atrodo, dar labiau susilpnino jau ir taip gana neaiškius įsipareigojimus dėl darbuotojų teisių, nors būtent tolesnis kruopštus jų regamentavimas turėtų būti kone svarbiausias šio susitarimo aspektas.

Susitarime nebėra jokių nuorodų į vienodas sąlygas darbuotojams. Vietoje to yra tik siekis išlaikyti dabartinius socialinius ir užimtumo standartus neįpareigojančioje politinėje deklaracijoje.

 „Mes džiaugiamės, kad pagaliau susitarta, kaip apsaugoti taiką ir gerbti Didžiojo penktadienio susitarimą vengiant „kietosios“ Airijos sienos. Tačiau nėra geros Brexit formos ir atrodo, kad šis susitarimas dar labiau susilpnintų jau ir taip silpnus įsipareigojimus dėl darbuotojų teisių“, – komentuoja ETUC generalinis sekretorius Luca Visentini.

„Socialinių ir užimtumo standartų atidėjimas iki kitų derybų neišvengiamai reiškia, kad darbuotojai ir jų teisės bus naudojami kaip būsimų derybų žetonas. Patirtis rodo, kad verslo interesai laisvosios prekybos susitarimuose paparstai iškeliami kaip prioritetiniai, taigi, susitarimas tarp Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos negarantuoja, kad to bus išvengta ir Brexit atveju“ , – nuogastauja L. Visentini.

 „Todėl Europos Sąjungos institucijos neturėtų skubėti pritarti susitarimui:  aikivaizdu, jog reikia daugiau laiko tam, kad būtų galima tinkamai įvertinti jo pasekmes“, – apibendrina ETUC lyderis.

Parengta pagal etuc.org informaciją parengė Jūratė Jasiūnienė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!