Po vasaros pertraukos į darbą grįžta LPSK valdyba

Rugpjūčio 26 d. įvykusiame Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) posėdyje su klimato kaita kovojančio judėjimo „Fridays for Future Vilnius“ atstovai pristatė jų inicijuojamą renginį rugsėjo 27 d. – „Eitynes už ateitį“. LPSK pirmininkė Inga Ruginienė, pristatydama svečius, atkreipė dėmesį, jog tarptautinė profesinių sąjungų bendruomenė kovą su klimato kaita šiuo metu laiko vienu iš savo veiklos prioritetų.

Savo ruožtu judėjimo atstovai Julija Bakševičiūtė, Aleksandras Kristijonas Barsukovas ir Edvinas Senda  teigė, jog globaliu mastu kilusi iniciatyva glaudžiai bendradarbiauja su profesinėmis sąjungomis, Lietuvoje taip pat siekiama to paties. Anot eitynių iniciatorių, abu judėjimai kovoja dėl panašaus tikslo, be to, nors tai daugiau moksleivių judėjimas (vienas jo įrankių – protesto vardan išeiti iš pamokų), tačiau kova su klimato kaita įtraukia daug ir studentų, ir dirbančių žmonių, kuriems svarbu ir tiesioginė profesinių sąjungų veikla.

Antra vertus, profesinių sąjungų vaidmuo bus labai svarbus, kai mažinant anglies dvideginio išmetimą, atsisakant darbo vietų, reiks itin atidžios darbuotojų teisių priežiūros. Tiek kovos prieš klimato kaitą, tiek profesinių sąjungų aktyvistai turėtų siekti, kad priimant visus sprendimus būtų remiamasi klimato kaitos tyrimų duomenimis. Anot eitynių organizatorių, nors į problemą žiūrima labai kompleksiškai, tačiau formuluojami ir labai konkretūs reikalavimai valdžiai.

LPSK valdyba išreiškė palaikymą iniciatyvai ir pažadėjo kviesti profesinių sąjungų narius dalyvauti „Eitynėse už ateitį“.

Vėliau aptarti rugpjūčio 27 d. vyksiančio Lietuvos trišalės tarybos posėdžio darbotvarkės klausimai.

LPSK vadovė informavo apie regionų plėtros tarybų sudarymą. Pakeitus Regionų plėtros įstatymą atsirado galimybė tarybose turėti socialinių partnerių atstovus, tačiau Vyriausybė jais laiko, panašu, tik darbdavių organizacijas.  Daugiau apie šią problematiką skaitykite čia.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas informavo, jog vadinamųjų socialinių partnerių atstovai dar ne visur yra išrinkti, tačiau jau vyksta regiono plėtros tarybų posėdžiai ir priiminėjami svarbūs sprendimai.

Nors LPSK liepos pabaigoje kreipėsi dėl ydingo regionų plėtros tarybų sudarymo į Vyriausybės, Seimo vadovus bei Prezidentą, dar ketinama susitikti su naująja Vidaus reikalų ministerijos, kuri atsakinga už regioninę politiką, vadove Rita Tamašuniene.

Asociacijos „LPSK jaunimas“ valdybos narys Lukas Kursevičius informavo apie asociacijos veiklą, atnaujintą valdybą bei rengiamą Baltijos jaunimo forumą. LPSK Moterų centro pirmininkė Irena Petratienė savo ruožtu pateikė informacijos apie rugsėjo 5-7 dienomis centro rengiamą konferenciją Palangoje.

Aptariant įvykusius tarptautinius renginius paaiškėjo, jog viena pagrindinių temų, aktualiausių tarptautinei profesinių sąjungų bendruomenei – migracija. Šis klausimas buvo svarbus ir neseniai įvykusios Baltijos šalių profesinių sąjungų tarybos darbotvarkėje. Apie Estijos, Latvijos ir Lietuvos nacionalinių profesinių sąjungų centrų vadovų konferenciją papasakojo LPSK generalinė sekretorė Janina Matuizienė. Anot jos, tokie kasmet vykstantys susitikimai labai svarbūs tiek keičiantis informacija, tiek palaikant gerus santykius. Šį kartą susitikime dalyvavo ir Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) darbuotojų biuro Europai ir Centrinei Azijai vadovas Sergejus Glovackas.

LPSK pirmininkė Inga Ruginienė informavo valdybą, jog baigiami paruošiamieji darbai rugsėjo 6-7 dienomis vyksiančiam diskusijų festivaliui Birštone „Būtent!“, kuriame, laimėjusi atranką, LPSK turės savo erdvę. Ji padėkojo visiems, kas prie to prisidėjo ir dar prisidės savo dalyvavimu pačiame renginyje. Taip pat su panašia erdvės idėja nuspręsta dalyvauti ir rugsėjo 21 d. Kaune numatytame Moksleivių praktikos forume.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!