Trišales tarybos posėdyje – „Linava“, MMA ir statybininko kortelė

Balandžio 23 d.  įvyko Lietuvos trišalės tarybos posėdis. Jame Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje ekonominės valdysenos pareigūnai pristatė Europos Komisijos tarnybų parengtą ataskaitą „Lietuva 2019“.

Informacija apie lygių galimybių politikos įgyvendinimą pasidalino Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė Vilma Gabrieliūtė.

Toliau svarstytas Lietuvos Respublikos socialinio dialogo skatinimo įstatymo projektas Nr. XIIIP-3182. Iki balandžio 15 d. visi socialiniai partneriai turėjo raštu pateikti savo pozicijas dėl šio projekto. Kadangi nuomonės išsiskyrė, projekto iniciatorius Seimo narys Tomas Tomilinas dar paprašė neteikti dokumento projekto Seimui, o paieškoti sutarimo. Anot jo, tai įstatymas socialiniam dialogui šalyje gerinti, todėl ir susitarimo dėl jo reiktų ieškoti dialogo būdu. Nuspręsta, kad Socialinės apsaugos ir darbo  ministerija apibendrina pasiūlymus, o įstatymo projekto rengimo grupė toliau susitikinėja su Trišalės tarybos nariais.

Posėdyje taip pat pradėtos diskusijos dėl minimalios mėnesio algos. Informaciją pristatė Lietuvos banko atstovas Andrius Škarnulis, kuris informavo, kad pagal 2017 m. Trišalėje taryboje sutartą metodiką 2020 m. minimali mėnesio alga turėtų būti 607,3 euro (dabar – 555 eurai, į rankas – nesiekia 400 eurų).

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkei Ingai Ruginienei pasiteiravus, ar jau yra žinomas šių metų pirmojo ketvirčio vidutinis darbo užmokestis, Lietuvos banko atstovas atsakęs neigiamai. Socialiniai partneriai kitam posėdžiui turėtų parengti savo pozicijas šiuo klausimu ir pateikti alternatyvius pasiūlymus.

LPSK pirmininkė Inga Ruginienė posėdyje pateikė informaciją apie kolektyvinių derybų dėl  Lietuvos  krovininio kelių transporto  šakos kolektyvinės sutarties sudarymo  eigą ir rezultatus, tiksliau – jų nebuvimą. Daugiau apie šią diskusiją – portale 15min.lt.

Trišalė taryba nutarė, kad jei per mėnesį derybos neprasidės, bus pradėta diskusija, ar Vyriausybei bus teikiamas siūlymas nustatyti 2 MMA koeficientą, nuo kurio būtų leidžiama vežėjams mokėti atlyginimą.

Paskutiniu klausimu buvo pristatyta privalomoji statybininko ID kortelė, buvo siūloma jai pritarti. Ją pristatinėjo Lietuvos statybininkų asociacijos  prezidentas Dalius Gedvilas. Anot jo, sistema yra parengta, tačiau Aplinkos apsaugos ministerija prašo šio proceso neskubinti. Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos pirmininko pavaduotoja Dalia Jakutavčė teigė, jog tai gerosios socialinio dialogo praktikos pavyzdys: „mes sutariame su darbdavių organizacijomis, kurios pačios siekia išskaidrinti sektorių, bet susiduriame su stabdymu iš Vyriausybės pusės“. Vilkinimu stebėjosi ir I. Ruginienė, kuri priminė, jog Vyriausybė kovą su šešėliu laiko prioritetu.

Kadangi posėdyje nebuvo Aplinkos ministerijos atstovų, nuspręsta juos pakviesti į kitą posėdį ir išklausyti jų poziciją.

Kitas posėdis numatytas gegužės 28  d.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!