Tarptautinės profesinių sąjungų aktualijos

  • Rinkimai. Aktyviai ruošiamasi ne tik Europos Parlamento (gegužės 23-26 d.), bet ir Europos Komisijos rinkimams. Europos partijos jau išrinko savo pagrindinius kandidatus užimti EK pirmininko postą (apie pastaruosius galite daugiau sužinoti čia), o gegužės 15 d. vakare Europos Parlamente, Briuselyje, vyks svarbūs politiniai debatai. Jie bus transliuojami 23 Europos kalbomis.

  • Nukeltas sprendimas. Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) kritikuoja Europos Parlamento sprendimą nebalsuoti dėl socialinės apsaugos sistemų koordinavimo taisyklių peržiūros. Daugiau apie tai skaitykite čia.

  • Pranešėjų apsauga. Europos Parlamentas patvirtino pranešėjų apsaugos direktyvą, kuri teoriškai turėtų užtikrinti galimybę saugiai pranešti apie ES teisės pažeidimus įmonėse ar įstaigose. Europos Komisija nustatė, kad dėl pernelyg menkos informatorių apsaugos vien viešuosiuose pirkimuose ES per metus patiriama nuo 5,8 iki 9,6 mlrd. eurų nuostolių. Daugiau čia.

  • Dalijimosi rinka. Europos Parlamentas (EP) sustiprino pagal poreikį iškviečiamų, taip pat pagal paslaugų kvitus ir interneto platformas dirbančių asmenų teises. Pavyzdžiui, darbuotojai turės teisę į nuspėjamesnes darbo valandas ir dienas, taip pat galės atsisakyti užduočių, kurias prašoma atlikti ne sutartomis darbo valandomis, o darbdaviui per vėlai pranešus, jog užduoties atlikti nebereikės, darbuotojas galės gauti kompensaciją. Daugiau apie tai čia.

  • Socialinis kontraktas. Profesinės sąjungos per Pasaulio banko ir Tarptautinio valiutos fondo Pavasario susitikimą Vašingtone, JAV, pakvietė tarptautines finansines institucijas remti naująjį socialinį kontraktą ir tvarią plėtrą. Daugiau apie tai čia, o profesinių sąjungų pareiškimas čia.

  • „Brexit“. Toliau tęsiasi chaosas dėl „Brexit“. Vėl kliba Jungtinės Karalystės premjerės Theresos May postas, kuriame ji tikisi išbūti kuo ilgiau, kad būtų spėta įgyvendinti „Brexit“. Daug kas priklausys nuo leiboristų parlamentarų pozicijos. Apie tai daugiau galite rasti čia.

  • Graikija. Tarptautinė profesinių sąjungų konfederacija (ITUC) ir Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) pareiškė susirūpinimą dėl prievartos kampanijos prieš Nacionalinį Graikijos profesinių sąjungos centrą (GSEE). Tokios taktikos griebėsi marginali stalinistinė grupuotė Graikijoje, siekdama sutrikdyti GSEE veiklą. ITUC ir ETUC ragina Graikijos vyriausybę užtikrinti galimybę normaliai profesinių sąjungų judėjimo veiklai. Daugiau rasite čia.

LPSK parengta informacija

“Guardian” iliustracija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!