Laukiama dokumento projekto dėl viešojo sektoriaus finansavimo strategijos

Sausio 16 d. Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis sukvietė profesinių sąjungų atstovus, kad šie pasidalintų lūkesčiais, ko tikisi iš Vyriausybės sudarytos viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų komisijos.
Nors į susitikimą kviestos visos komisijoje atstovaujamos profesinės sąjungos (LPSK, “Solidarumas” ir “Sandrauga”), dalyvavo tik LPSK atstovai.
LPSK pirmininkė Inga Ruginienė išreiškė nepasitenkinimą proceso eiga, nes visą mėnesį buvo kalbama, tačiau profesinių sąjungų lūkesčiai nebuvo pateisinti: nesubalansuoti koeficientai, neaiškūs bazinio dydžio reikalai. Ji siūlo kalbėti apie bazinius minimalius standartus, o detaliau tartis šakose per kolektyvines derybas. Taip pat nekalbama, kokių atlyginimų siekiama viešajame sektoriuje. “Ar mes nustatome minimalius koeficientus kiekvienam sektoriuje, ar indeksuojame bazinį dydį, jeigu taip, tai kaip, – apie tai nekalbame”, – susitikime sakė I. Ruginienė.
Jos teigimu, pirma turime kalbėti apie atlyginimus, o tik po to apie efektyvumą, šiandien atrodo, kad daroma priešingai.
D.Matulionis teigė, kad kalbėti vien tik atlyginimą esąs netinkamas kelias.
“Detaliai neaptarinėsime, detalės turi būti aptariamos kolektyvinėse sutartyse, mes nustatysime bazinius dalykus”, – kalbėjo jis. Šiuo metu rengiamas pirmasis strategijos projektas, esą jame ir pasimatys visi Vyriausybės siūlymai, o tada bus galima diskutuoti.
Kitas Vyriausybės sudarytos komisijos „Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo iki 2025 metų strategijos projektui parengti“ posėdis įvyks sausio 25 d. Strategijos pirmąjį variantą žadama pateikti dar iki šio susitikimo.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!