Socialinės iniciatyvos – tik per kolektyvines sutartis

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) Seime svarstomam Darbdavių socialinių iniciatyvų skatinimo įstatymo projektui pritartų tik tuo atveju, jei būtų įvesta sąlyga dėl papildomų naudų darbuotojams susitarti kolektyvinėje sutartyje. Tokiu būdu viskas būtų aptariama su darbuotojais, užtikrinamas skaidrumas ir socialinis teisingumas.

„Bet jeigu tai yra eilinis bandymas nemokėti mokesčių ir tokiais būdais išvengti dalies atlyginimo mokėjimo, mes kategoriškai esame prieš, – komentuoja LPSK pirmininkė Inga Ruginienė. – Juolab kad jau turime tokią patirtį transporto sektoriuje, kur tolimųjų reisų vairuotojams mokami dienpinigiai tapo sudėtine darbo užmokesčio dalimi taip išvengiant dalies mokesčių. Todėl sąlyga dėl kolektyvinių sutarčių būtų saugiklis, kad taip neatsitiktų ir vėl“ .

Anot LPSK vadovės, kartais klaidingai traktuojama, kad kolektyvine sutartimi neva įvedama lygiava. „Tačiau sutartis kaip tik ir gali numatyti aiškius kriterijus, kuriais remiantis bus skatinamas vienas ar kitas „perliukas“, skiriama papildomų naudų už tam tikrus rezultatus ar tiesiog didinamas darbuotojų lojalumas įmonei“, – teigia Inga Ruginienė. Jeigu valstybė ryšis remti darbdavių socialines iniciatyvas, ji turėtų užtikrinti ir socialinį dialogą.

Žinoma, pasak jos, vertėtų diskutuoti, ar išties reikia įstatyme vardinti tiek daug socialinėmis iniciatyvomis įvardijamų veiklų (net 15), nes būtina įvertinti tai, jog mokestinės lengvatos už jas bus dengiamos iš valstybės biudžeto.

„Bet kokiu atveju įstatymo projektas yra gerokai koreguotinas, nes toks, koks yra pateiktas, silpnina darbuotojų derybines galias ir galimai užkirs kelią atlyginimų augimui ateityje. Todėl reikia labai gerai apsvarstyti, ar biudžeto lėšų praradimas suteikiant lengvatų darbaviams, bus adekvati investicija“, – komentuoja LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!