Tendencijos diskusijose dėl viešojo sektoriaus kelia susirūpinimą

Sausio 9 dieną Vyriausybėje įvyko apskritojo stalo diskusija viešojo sektoriaus finansavimo ir efektyvumo didinimo klausimais. Iš vyriausybės pakviestų ekspertų: keli politologai, bankų atstovai, Lietuvos banko vadovas ir prof. Boguslavas Gruževskis tik pastarasis bandė pateikti savo pasvarstymus apie vieningą viešojo sektoriaus darbo užmokesčio sistemą bei iš ko turi būti sudarytas darbo užmokestis.

Diskusijos pradžioje Vyriausybės pateikti skaičiai bylojo, jog viešojo sektoriaus atlyginimų ir vidutinio darbo užmokesčio (VDU) santykis kelerius pastaruosius  metus beveik nesikeitė, pirmojo augimas – 37 proc., VDU – 39,3 proc. Labiausia atlyginimai augo sveikatos apsaugoje – beveik 50 proc., mažiausiai – viešajame administravime. Nuo kaimyninių šalių Lietuva esą mažai kuo skiriasi.

Tuo tarpu mokinių skaičius, tenkantis vienam mokytojui, yra vienas mažiausių ES, o mokinių pasiekimų rezultatai (pagal 2015 m. PISA rezultatus) – gana prasti. Sveikatos apsaugoje situacija esą geresnė, tačiau pagal ligoninių lovų skaičių, tenkantį 1 tūkst. gyventojų, Lietuva yra viena iš pirmaujančių šalių.

Anot LPSK pirmininkės Ingos Ruginienės, pateikta statistika tendencingai perša nuomonę, kad viešąjį sektorių reikia mažinti. Juolab kad dauguma kviestų ekspertų taip pat kalbėjo apie tai, kad mums reikia apsispręsti, kokio dydžio viešojo sektoriaus mums reikia, nes dabartinių paslaugų kokybė esanti prasta. Tiek premjeras Saulius Skvernelis, tiek finansų ministras Vilius Šapoka, leido suprasti, kad didesnio finansavimo viešasis sektorius nesulauks, o gerinti efektyvumą ir kokybę reikia jį optimizuojant. Be to, buvo nuolat pabrėžiama, kad atlyginimų kėlimas savaime paslaugų kokybės negerins.

Diskusijoje kalbėjusi LPSK pirmininkė Inga Ruginienė sakė, jog pasigenda konkretumo, niekas nesvarsto, ar mums reikia vieningos viešojo sektoriaus darbo apmokėjimo sistemos, ką daryti su baziniu dydžiu, koeficientais ir pan.

„Turėti lūkesčiai bliūkšta. Situacija pateikiama, kaip visai nebloga ES kontekste finansavimo prasme, bet prasta kokybės požiūriu. Juntama tendencija gąsdina – norėję didesnių atlyginimų viešojo sektoriaus darbuotojams, kažin ar negausime nepagrįsto viešojo sektoriaus mažinimo“, – po diskusijos svarstė I. Ruginienė.

Kitas Vyriausybės sudarytos komisijos „Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo iki 2025 metų strategijos projektui parengti“ posėdis įvyks sausio 11 d., o strategijos projektą žadama pateikti jau sausio 18 d. posėdyje.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!