Artėja IV-asis ITUC pasaulinis suvažiavimas

Gruodžio 2-7 d. Kopenhagoje, Danijoje, vyks IV-asis pasaulinis Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC) suvažiavimas. Jis organizuojamas kartą per ketverius metus ir yra ypatingas ne tik dėl priimamų strateginių sprendimų,  organizacijos naujos vadovybės rinkimų, bet ir tuo, kad jame dalyvauja delegatai iš viso pasaulio.

Šiuo metu ITUC atstovauja 207 mln. narių iš 163 šalių ir jungia 331 nacionalinį centrą. LPSK taip pat yra ITUC narė ir suvažiavime Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai atstovaus pirmininkė Inga Ruginienė.

Suvažiavimo šūkis – „Stiprinkime darbuotojų galią: pakeiskime taisykles“. Jame bus keturios bendros plenarinės diskusijos:
1. Taika, demokratija ir teisės;
2. Ekonominės galios reguliavimas;
3. Globalūs poslinkiai – „Just transition“;
4. Lygybė.

Tris dienas popiet delegatai galės pasirinkti dalyvauti vienoje iš trijų paralelių diskusijų – „Narių pritraukimas“, „Atlyginimai ir nelygybė“, „Darbo ateitis“.

Viena svarbiausių suvažiavimo užduočių  išrinkti ITUC generalinę/į sekretorę/ių. Rinkimuose į šios profesinių sąjungų judėjimui svarbios organizacijos vadovių pareigas dalyvauja dvi kandidatės – dabartinė generalinė sekretorė Sharan Burrow ir CGIL (Italija) dabartinė generalinė sekretorė Susanna Camusso. Vis dėlto spėliojama ne tik kuri jų bus išrinkta, bet ir kokia komanda bus suburta tolimesniam darbui – kas taps pavaduojančiais generaliniais sekretoriais, pirmininku ir jo/jos pavaduotojais. Anksčiau šio darbo būdavo imamasi jau pasibaigus suvažiavimui, bet šį kartą komandos sudėtis turėtų būti paskelbta dar suvažiavimo metu.

Dabartinė iš Australijos kilusi generalinė sekretorė Sharan Burrow (nuotr. pirma iš kairės) pretenduoja trečiajai kadencijai (kadencijų skaičius neribojimas). Pirmąkart ji išrinkta 2010 m. per II-ąjį pasaulinį kongresą, antrąkart – 2014 m. Pagal išsilavinimą mokytoja pradėjusi dirbti ji netruko aktyviai įsijungti į savo valstijos mokytojų federacijos veiklą ir ėmė kilti profsąjunginiame judėjime. 1995-2000 ji buvo daugiau nei 24 mln. narių visame pasaulyje atstovaujančios švietimo profesinių sąjungų organizacijos „Education International“ pirmininko pavaduotoja; 2000 m. ji išrinkta Australijos profesinių sąjungų tarybos (ACTU) pirmininke bei tais pačiais metais tapo pirmąja moterimi išrinkta į Tarptautinės Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkes. Pažymėtina, kad ji taip pat yra dirbusi Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) valdymo organo nare.

Antroji kandidatė Susanna Camusso yra italė, gimusi labiausiai išvystytos pramonės šalies regiono (Lombardijos) mieste Milane. Prie profesinių sąjungų judėjimo ji prisijungė dar būdama studentė, o vos 20-ties tapo Milano metalo darbuotojų profesinės sąjungos lydere. S. Camusso, kaip ir S. Burrow, pradaužė ne vienas stiklines lubas – pavyzdžiui, ji tapo pirmąja moterimi išrinkta CGIL regioninės organizacijos „CGIL Lombardija“, vienijančios daugiau nei milijoną darbuotojų, generaline sekretore (CGIL – tai didžiausias nacionalinis profesinių sąjungų centras, vienijantis daugiau nei 5,5 mln. darbuotojų). Tada – 2010 m. išrinkta, o po ketverių metų perrinkta Italijos generalinės darbo kofederacijos (CGIL) generaline sekretore.

Be rinkimų Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos suvažiavime bus aptariamos ir tvirtinamos pasauliniam profesinių sąjungų judėjimui aktualios rezoliucijos, teikiamos pataisos ITUC Konstitucijai, pateikama veiklos ir finansinė ataskaitos už 2014-2018 m.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!