Aktoriai ir kiti kultūros darbuotojai nusiteikę ryžtingai

Spalio 22 d. profesinė sąjunga „Lietuvos aktorių gildija“ surengė akciją prie Seimo „Tuščia vieta“, kuria norėta atkreipti dėmesį į neadekvatų sprendimų priėmėjų pasirinkimą mažinti kultūros sektoriaus biudžetą. Renginyje dalyvavo virš 70 aktorių iš įvairių teatrų ir skirtingų miestų. „Tuščios kėdės – dalies kultūros sektoriaus grupių išstūmimas į skurdo ir/ar nedarbo ribą, emigraciją, bet kokio orumo praradimą“, – teigia akcijos organizatoriai.

Tą pačią dieną profesinė sąjunga Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui ir Premjerui Sauliui Skverneliui įteikė reikalavimus, į kuriuos atsakymo žada laukti iki spalio 31 d.

Reikalaujama nuo 2019 m. sausio 1 d. 50 proc. padidinti nacionalinių ir valstybinių teatrų aktorių atlyginimus, o nuo 2020 m.  – dar 30 proc. Taip pat – atšaukti nurodymą nacionaliniams ir valstybiniams teatrams 2019 m. 15 proc. susimažinti biudžetus. Reikalaujama įpareigoti Kultūros ministeriją sugriežtinti teatrų vadovų kontrolę naudojant jiems patikėtas lėšas, o pati ministrė, anot profesinės sąjungos, privalo užmegzti konstruktyvų dialogą su teatrų bendruomene, antraip bus reikalaujama jos atsistatydinimo. Kreipimesi taip pat reikalaujama atsižvelgti į visų kultūros įstaigų apgailėtiną padėtį.

“Lietuvos aktorių gildija”, nesulaukusi konkrečių atsakymų į iškeltus reikalavimus, žada organizuoti ne tik aktorių, bet visų kultūros įstaigų darbuotojų masinius protestus.

Pasak aktorių, jie uždirba vos daugiau nei minimali mėnesio alga. „Kultūros darbuotojai, kartu su mokslininkais, medikais, mokytojais, socialiniais darbuotojais, yra vieni iš tų, kurie kuria socialinį kapitalą, kultivuoja intelektinį ir kultūrinį identitetą, tačiau valstybės valdymo aparato yra nuvertinami ir uždirba beveik mažiausiai Europoje“, – sakoma akcijos „Tuščios kėdės“ anonse.

“Lietuvos aktorių gildija” priklauso Lietuvos paslaugų sferos darbuotojų profesinei sąjungai.

Spalio 16 d. Kultūros komitetas prie Lietuvos Respublikos  trišalės tarybos kreipėsi į visas Seimo frakcijas ir seimo Kultūros bei Biudžeto ir finansų komitetus ragindamas 2019 metų biudžete prie 3, 5 mln. papildomai numatyti 11,5 mln. eurų ir nuo 2019 m. sausio 1 d. kiekvienam kultūros darbuotojui padidinti atlyginimą vidutiniškai 75 eurais.

“LR Trišalės tarybos Kultūros komiteto netenkina tarpinstitucinės darbo grupės derybų rezultatas, kai į planuojamą didinti 75 eurų sumą kultūros darbuotojams įskaičiuojamos ir lėšos, kurias gaus kiekvienas šalies darbuotojas po mokestinės reformos. 2019 metų biudžete taip ir liko anksčiau numatyti 3,5 mln. eurų, skiriamų valstybės, antra tiek turėtų prisidėti savivaldybės. Tokiu atveju kultūros sektoriaus darbuotojų atlyginimas nuo 2019 m. sausio 1 d. padidėtų tik 38 eurais. Pinigų kultūros darbuotojų atlyginimams padidinti yra ieškoma tiesiog perskirstant savivaldybių ir valstybės biudžetinių kultūros įstaigų biudžetus. Trišalės tarybos Kultūros komitetas mano, kad toks prioritetų perskirstymas kultūros įstaigose nėra problemos sprendimas”, – teigiama rašte.

Primename, jog 75 eurais kitais metais pakelti kultūros darbuotojų atlyginimus protesto akcijoje rugsėjo 17 d. žadėjo kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!