ETUC smerkia kreipimąsi į Teisingumo teismą dėl komandiruojamų darbuotojų

Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC) pasmerkė Vengrijos ir Lenkijos vyriausybių skundą ES Teisingumo teismui dėl pataisytos EK komandiruojamų darbuotojų direktyvos ir įsipareigojo kovoti prieš jį iki galo.

Pasak ETUC konfederacinės sekretorės Liina Carr, dvi ES valstybės narės bando apeiti visiškai teisėtą, demokratiškai bei tinkamai priimtą sprendimą. Šios EK direktyvos pataisymas buvo trijų ES institucijų politinis kompromisas, paremtas visomis aktualiomis ES taisyklėmis ir procedūromis. Toks poelgis neturi teisinio pagrindo ir yra vertintinas kaip politinis kerštas dėl Lenkijai ir Vengrijai nepatikusio sprendimo.

„Dar niekingiau tai, kad politikai savų šalių darbuotojus nori parduoti kaip pigią darbo jėgą. Neįmanoma suprasti, kodėl lenkų ar vengrų darbininkas Vokietijoje ar Prancūzijoje nusipelno mažesnio atlygio nei vietinis. Sekant ta pačia logika, jie tikriausiai nori, kad darbdaviai Lenkijoje ar Vengrijoje dempinguotų vietinių darbuotojų atlyginimus įdarbindami darbuotojus iš skurdesnių ES šalių ir mokėdami šiems dar mažiau. Tai absurdiška: tai sukurtų tik dar daugiau skurdo, migracijos ir protų nutekėjimo iš žemų atlyginimų ekonomikų. Patektume į ydingą, žemyn besileidžiančią išnaudojimo ir vargų spiralę, – pabrėžia L. Carr.  – Nesustosime, kol šis šleikštus skundas nebus atmestas.”

Parengė Vaiva Sapetkaitė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!