Užimtumo tarnybos pristatymas Seime

Spalio 4 d. Seime buvo pristatyta nuo spalio 1 dienos veikianti Užimtumo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kuri pakeitė Lietuvos darbo biržą.

Užimtumo tarnybą sudarys 7 padaliniai – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio klientų aptarnavimo departamentai, taip pat Darbo rinkos ir užimtumo politikos įgyvendinimo bei Finansų, teisės ir pirkimų departamentai.

Priežastys reformai buvo įvairios. Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė teigė, jog pokyčiai buvo reikalingi, visų pirma  dėl kintančios situacijos darbo rinkoje,   viešosios nuomonės apie Lietuvos darbo biržą formavimo,

geresnio darbo ieškančiųjų ir darbdavių poreikių ir pasiūlos derinimo.

Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos išvadose buvo rekomenduojama išgryninti darbo biržos veiklą, mažinti darbuotojų krūvius.

Europos Komisijos ekspertai rekomendavo glaudžiau bendradarbiauti su verslu, didesnį dėmesį skirti regionams, atsakingiau finansuoti užimtumo rėmimo priemones, papildyti vietinio užimtumo rėmimo paraiškų teikimo kriterijus, priimant sprendimus, labiau įtraukti socialinius partnerius. Šiuo metu veiklą pradeda darbdavių ir vyriausybės užimtumo taryba, kuri prižiūrės Užimtumo tarnybos veiklą. Ją sudarys 12 valstybės institucijų ir darbdavių atstovų. Be to prie Užimtumo tarnybos yra patvirtinta trišalė taryba, kurios sudėtyje yra vyriausybės, darbuotojų ir darbdavių atstovai.

Prie pokyčių buvo eita laipsniškai, kadangi keitėsi ne tik pavadinimas: buvo atleista nemažai darbuotojų – daugiausia vadovaujančio personalo, padaryti struktūriniai pokyčiai. Kaip teigė Socialinės apsaugos ir darbo ministras, nors visos sistemos etatų skaičius mažinamas 10 procentų, tačiau daugiau specialistų pradės dirbti tiesiogiai su ieškančiaisiais darbo ir darbdaviais. Didesnis konsultantų skaičius leis sumažinti vienam darbuotojui tenkantį vidutinį mėnesio darbo su klientais krūvį iki 30 procentų. Jeigu prieš tai konsultantai aptarnavo 400  interesantų, tai dabar jų sumažėjo iki 275. Esmė – priartinti paslaugą prie darbą siūlančiojo ir darbo ieškančiojo. Užimtumo tarnybos tikslas – susikoncentruoti į rezultatus: ne vien tik, kiek žmonių įdarbino, bet labai svarbu kiek jų išsilaikė darbo rinkoje. Darbdaviai turės asmeninius vadybininkus, kad darbuotojų atrankos vyktų greičiau ir kokybiškiau.

Tikslinės grupės, į kurias bus kreipiamas didžiausias dėmesys – tai vyresnio amžiaus asmenys, ilgalaikiai bedarbiai, nekvalifikuoti bei neįgalūs asmenys ir jaunimas.

Ilgalaikiai bedarbiai sudaro 37,5 tūkstančius. Tai didžiulė problema, kurią spręsti būtina kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis. Gausiai susitikime dalyvavę savivaldybių merai taip pat ragino atkreipti į šią problemą ypatingą dėmesį. Dar vienas labai svarbus pastebėjimas – didinti bendradarbiavimą tarp specialistus rengiančių institucijų, darbdavių ir savivaldos atstovų, nes pastarieji planuoja regiono investicijas ir žino, kokių darbuotojų labiausiai stinga ir stigs ateityje. Tuomet daugiau dėmesio bus skiriama šalies bedarbių geresnei integracijai į darbo rinką, o ne einama lengviausiu keliu, įsivežant darbuotojus iš trečiųjų šalių, kurie dempinguoja darbo rinką.

Parengė Janina Matuizienė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!