ETUC: Europos asmeninės pensijos privalo būti apsaugotos

Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC), atliepdama diskusijai tarp ES institucijų, ragina geriau apsaugoti asmenines pensijas.

Europos Parlamento Ekonomikos reikalų komitetas nesugebėjo užtikrinti, kad visos Europos asmeninių pensijų teikėjai būtų įpareigoti užtikrinti darbuotojų pensijų santaupų apsaugą, kai šios lėšos investuojamos finansų rinkoje.

Tiesa, neseniai Europos Parlamento Ekonomikos reikalų komitete pasiekta tam tikrų pagerinimų, susijusių su Europos ir nacionalinėmis stebėsenos institucijomis, t. y. kad investicijų pirmenybė tektų fondams, pasižymintiems geru valdymu ir pozityviu aplinkosauginiu bei socialiniu poveikiu.

Vis tik dabartinė situacija netenkina, tad Europos profesinių sąjungų konfederacija kviečia derėtis, kad kaupiantiems pensijas būtų užtikrintos geresnės garantijos. ETUC taip pat ragina įsteigti reguliacinę sistemą.

„Visos Europos asmeninės pensijos ar kitos privačios pensijų kaupimo schemos nėra sprendimas senstančiai Europai, vis dar lėtai atsigaunančiai po ekonominės krizės pasekmių, – sako ETUC konfederacinė sekretorė Liina Carr. – Vietoj to ES turėtų koncentruotis į įtraukių, adekvačių ir efektyvių valstybinių ir profesinių pensijų schemų kūrimą.“

Pasak L. Carr, valstybinės ir kolektyvios sistemos efektyvesnės ir tvaresnės. Jas būtina – ir apsimoka –  tobulinti kur kas labiau nei privačius finansinius produktus, neturinčius užtektinai garantijų dėl adekvačios grąžos ateityje. Europos socialinių teisių ramstis visiems suteikia teisę į orią pensiją. Tai užtikrinti – ES pareiga.

Parengė Vaiva Sapetkaitė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!