ITUC: nevaldomo godumo kaina – darbuotojų gyvybės

„Demokratija kenčia šalyse, nesugebančiose žmonėms užtikrinti teisių organizuotis, išsakyti savo nuomonę ir imtis veiksmų. Pavyzdžiui, Brazilija priėmė įstatymą, kuris pažeidžia teisę organizuotis, Kinija apribojo laisvą žodį, o Indonezijoje spręsti darbo ginčus pasitelkta kariuomenė“, – pažymi Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC) generalinė sekretorė Sharan Burrow.

Paskelbtas naujas ITUC Globalus teisių indeksas* parodė, kad darbuotojams mažėja demokratiškų būdų veikti, o nevaldomas korporacijų godumas daro vis didesnę žalą. Dar daugiau – užfiksuota, kad per metus valstybių, kuriose įvykdyti nepagrįsti suėmimai, padaugėjo nuo 44 iki 59; žodžio laisvė pažeista 54 šalyse.

Pasak S. Burrow, oraus darbo ir demokratijos padėtis suprastėjo beveik visose valstybėse, o nelygybės apraiškų ir toliau daugėja. Tokią situaciją nemažai nulėmė pasibaisėtinas didelės dalies tarptautinių kompanijų elgesys. Vienas iš pavyzdžių – „Samsung“, kurio prieš profesines sąjungas nukreipti veiksmai aiškiai pažeidžia darbuotojų asociacijos ir kolektyvinių derybų teises. Taip pat tarptautinės bendruomenės dėmėsį vertėtų atkreipti į tokių kompanijų, kaip „Amazon“, nekontroliuojamai augančią įtaką. Pastaroji, anot ITUC išvadų, sau leidžia nesiskaityti su darbuotojų interesais ir spausti įvairias institucijas dėl palankių politinių sprendimų. Panašių pavyzdžių – apstu.

Tarp pagrindinių 2018 m. ITUC Globalaus teisių indekso išvadų paminėtinos šios:

  1. 65 proc. tirtų šalių tam tikrų grupių darbuotojams neužtikrina darbo teisėje įtvirtintų nuostatų;
  2. 87 proc. pasaulio valstybių pažeidė universalią darbuotojų teisę streikuoti;
  3. 81 proc. šalių pažeidė kolektyvinių derybų teisę;
  4. 54 iš 142 analizuotų valstybių pažeidė ar apribojo žodžio ir susirinkimų laisvę;
  5. nuo praėjusių metų šalių skaičius, kuriose darbuotojai susiduria su fizine prievarta bei grasinimais, išaugo 10 proc. (nuo 59 iki 65);
  6. šalių, kuriose darbuotojai areštuoti ar sulaikyti, skaičius išaugo nuo 44 iki 59;
  7. profesinių sąjungų atstovų žmogžudystės šiemet užfiksuotos devyniose šalyse: Brazilijoje, Kinijoje, Kolumbijoje, Gvatemaloje, Gvinėjoje, Meksikoje, Nigeryje, Nigerijoje ir Tanzanijoje.

Šiųmetinis indeksas išskyrė dešimt labiausiai problemiškų šalių dėl darbuotojų teisių: Alžyras, Bangladešas, Kambodža, Kolumbija, Egiptas, Gvatemala, Kazachstanas, Filipinai, Saudo Arabija ir Turkija. Kalbant apie regionus, pačia darbuotojams nepalankiausia vieta išlieka Vidurinieji Rytai ir Šiaurės Afrika, kur daug žmonių dirba kaip vergai, pažeidžiant pamatines jų teises. Taip pat pažymėtina, kad net 65 proc. Afrikos valstybių darbuotojų tebepatiria fizinę prievartą. Nors palyginus Europos situacija yra kur kas geresnė, bet vis vien, pasak ITUC indekso, net 58 proc. Europos valstybių užfiksuota kolektyvinių derybų pažeidimų, o 75 proc. tinkamai neužtikrinta teisė streikuoti.

* Analizuotos 142 valstybės, pasitelkiant 97 kriterijus

Išsamesnės informacijos (anglų k.) galima rasti čia: https://www.ituc-csi.org/ituc-global-rights-index-2018

Parengė Vaiva Sepetkaitė

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!