Kukuraitis meluoja – bazinis atlyginimo dydis stumiamas apeinant pareigūnus

Seime svarstant svarbų bazinio dydžio klausimą, ministras Linas Kukuraitis net neraustelėjęs meluoja apie derybas su darbuotojų atstovais. Nors realybė visiškai kita – profesinių sąjungų inicijuojamos derybos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje vilkinamos įvairiausiais pretekstais.

L. Kukuraitis Seimui pateikė įstatymo projektą, kuriuo nustatomas kitų metų pareiginės algos bazinis dydis. Pagal jį skaičiuojamas atlyginimas pareigūnams, valstybės tarnautojams, politikams ir biudžetinių įstaigų darbuotojams būtų 170,79 euro.

Atrodo visai neblogai? Deja, tai – tik dūmų uždanga. Šiemet nustatytas 132,5 eurų bazinis dydis. Jei 2019 m. įsigalios Vyriausybės siūlymas, kad visus mokesčius mokėtų pats darbuotojas, minėtas bazinio dydžio padidinimas kaip tik tam ir bus skirtas. Jokios realios naudos – pareigūnai „į rankas“ daugiau negautų.

Pasak L. Kukuraičio, tai yra techninis pataisymas, jei „derybos nepavyktų dėl kitų sąlygų”. Tačiau kaip gali pavykti derybos, kurios nevyksta?

Kada derybomis vadiname procesą, kai skirtingos pusės nesusitinka ir nesikalba? Nors pagal galiojantį įstatymą Vyriausybė iki liepos 1 d. turi Seimui pateikti realų bazinį dydį, suderėtą su profesinėmis sąjungomis.

„Ministrui L. Kukuraičiui norime priminti, kad Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija jau nuo 2017 m. pavasario ne kartą kreipėsi į Vyriausybę dėl derybų pradžios. Paskutinis kreipimąsis išsiųstas prieš pusę metų! Tačiau tik gegužę L. Kukuraičio įsakymu sudaryta darbo grupė šioms deryboms. Po keleto dienų derybinė grupė susitiko su profesinių sąjungų atstovais. Tačiau tai buvo vienintelis ir tikrai ne derybinis susitikimas. Greičiau – pažintinis”, stebisi Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos vadovė Loreta Soščekienė.

Pristatydamas įstatymo projektą Seimo nariams, ministras teigė, kad vyksta derybos su profesinėmis sąjungomis. L. Soščekienė teigia derybos nevyksta, jas visais įmanomais būdais mėginama vilkinti.

„Ar ministras iš premjero išmoko tokios derybinės taktikos? Kuomet dėl naujojo darbo kodekso buvo kalbama daug, o finale premjeras pasakė – arba priimate visas sąlygas, arba patvirtinsime tokį kodekstą, koks priimtas socdemų – be jokių nuolaidų profsąjungoms. Iki liepos 1 d. liko labai nedaug laiko. Įdomu, kada ministras pateiks mums ultimatumą?” – stebėjosi L. Soščekienė.

Šaltinis: Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!