2021-2027 m. ES biudžeto projektas socialinei politikai finansuoti

2021–2027 m. ES biudžetu Europos Komisija siūlo dar labiau stiprinti Europos Sąjungos socialinį aspektą pasitelkiant atnaujintą Europos socialinį fondą, t. y. „Europos socialinį fondą +“ ir veiksmingesnį Europos prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondą.

2021–2027 m. laikotarpiu „Europos socialiniam fondui +“ bus skirta 101,2 mlrd. EUR, o Prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondui – 1,6 mlrd. EUR. Abiem fondais siekiama investuoti į žmones, siekiant užtikrinti, kad jie įgytų tinkamų įgūdžių, reikalingų susiduriant su darbo rinkos iššūkiais ir pokyčiais, ir įgyvendinti Europos socialinių teisių ramstį.  Teisingumo, teisių ir vertybių fondui per septynerius metus bus skirta 947 mln. EUR.

„Europos socialinis fondas +“ sujungs Europos socialinį fondą ir Jaunimo užimtumo iniciatyvą, Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondą, ES užimtumo ir socialinių inovacijų programą, ES sveikatos programą.

Pagrindinės „Europos socialinis fondo +“ nuostatos:

  • sutelkti dėmesį į piliečiams rūpimus klausimus ir pagrindinius prioritetus. Konsultuojantis su valstybėmis narėmis ištekliai bus paskirstyti priemonėms, kuriomis bus orientuojamasi į svarbiausius politinius prioritetus ir piliečiams rūpimus klausimus. ESF+ programomis bus sutelktas dėmesys pirmiausia į pagal Europos semestrą ir Europos socialinių teisių ramstį nustatytus uždavinius;
  • daugiau dėmesio jaunimo nedarbui ir socialinei įtraukčiai. Valstybės narės, kurios susiduria su dideliu nesimokančių ir nedirbančių jaunuolių skaičiumi, privalės skirti ne mažiau kaip 10 proc. ESF+ lėšų jaunimo užimtumui remti. Fondas toliau prisidės prie Naujos Europos įgūdžių darbotvarkės; ne mažiau kaip 25 proc. ESF+ lėšų turėtų būti skiriama priemonėms, kuriomis skatinama socialinė įtrauktis ir padedama labiausiai skurstantiesiems. ESF+ taip pat rems valstybių narių pastangas integruoti teisėtai ES esančius ne ES piliečius į darbo rinką ir visuomenę, orientuojantis į ilgalaikę integraciją skatinančias priemones. Tuo bus papildyti trumpalaikio laikotarpio integracijos priemones remiančio Prieglobsčio ir migracijos fondo veiksmai.
  • biurokratizmo mažinimas. Komisija siūlo supaprastinti būsimojo ilgalaikio ES biudžeto taisykles siekiant mažinti biurokratizmą ir sudaryti galimybes valdžios institucijoms, piliečiams ir ES parama besinaudojančioms organizacijoms lengviau pasinaudoti įvairiais finansavimo šaltiniais;
  • tikslinė parama sveikatos priežiūrai. Sveikatos dalis bus orientuojama į prioritetinius tikslus, kurių atveju ES bendradarbiavimas itin naudingas: stiprinti pasirengimą krizėms, padėti valstybių narių sveikatos priežiūros institucijoms, skaitmeninti sveikatos apsaugą ir priežiūrą, remti ES sveikatos srities teisės aktus ir stiprinti tarpvalstybinį bendradarbiavimą, pvz., retųjų ir sudėtingų ligų atvejais pasitelkiant Europos referencijos centrų tinklą.

Europos prisitaikymo prie globalizacijos padarinių fondo taisyklės bus pakeistos, kad fondas galėtų veiksmingiau remti atleistus darbuotojus. Šiuo metu atleisti darbuotojai gali gauti paramą iš šio fondo tik tuo atveju, jei jie buvo atleisti dėl besikeičiančio prekybos pobūdžio arba finansų ir ekonomikos krizės padarinių. Pagal naujas taisykles paramą gauti bus galima ir dėl kitų restruktūrizavimo priežasčių, kaip antai automatizavimo, skaitmeninimo ir pan., taip atsižvelgiant į naujus darbo rinkos iššūkius. Naujomis taisyklėmis taip pat sumažinamas atleistų darbuotojų skaičius, kurį pasiekus mobilizuojama fondo parama, nuo 500 iki 250 asmenų, todėl daugiau darbuotojų galės gauti paramą. Ketinama gerinti mobilizavimo procesą, siekiant supaprastinti ir paspartinti procedūras. Galiausiai, Fondo bendro finansavimo norma, kuri šiuo metu yra 60 proc., bus suderinta su ESF+ didžiausia bendro finansavimo norma atitinkamoje valstybėje narėje. Kai kuriais atvejais tai reikštų, kad ES bendrai finansuoja didesnę visų išlaidų dalį.

 

Europos Komisija siūlo įsteigti Teisingumo, teisių ir vertybių fondą, kurį sudarytų Teisių ir vertybių programa ir Teisingumo programa. Teisių ir vertybių programa siekiama apsaugoti ir propaguoti ES sutartyse įtvirtintas teises ir vertybes, be kita ko, remiant pilietinės visuomenės organizacijas, kad būtų išlaikytas visuomenės atvirumas, demokratiškumas ir įtraukumas. Teisingumo programos tikslas – padėti toliau kurti Europos teisingumo erdvę, grindžiamą teisinės valstybės principais, abipusiu pripažinimu ir savitarpio pasitikėjimu. Fondo lėšomis bus remiama įvairių subjektų, dirbančių teisių ir vertybių srityje, kaip antai NVO, lygybės įstaigų, viešųjų institucijų, teisminių tinklų ar universitetų, veikla.

 

Daugiau informacijos: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-3923_lt.htm

Daugiau informacijos apie Teisingumo, teisių ir vertybių fondąhttp://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-3975_lt.htm

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!