Nedirbti per šventines dienas Europoje normalu

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) laikosi pozicijos, kad per šventes ir atmintinas dienas šalies prekybos centrų darbuotojai taip pat turėtų laisvadienius. Tai – įprasta praktika Europoje.

Sveikiname diskusijas šia tema ir kartu norime atkreipti dėmesį, kad Europoje nedirbti per šventes ir atmintinas dienas yra įprasta praktika. Juolab, kad naujausia „Spinter tyrimai“ apklausa taip pat parodė, kad didžioji dalis – net 70 proc. apklaustųjų Lietuvoje nematytų didelių problemų, jei per šventes prekybos centrai nedirbtų“, – akcentuoja LPSK pirmininkė Inga Ruginienė.

LPSK pažymi, kad Europos politika aiškiai juda link geresnio darbo ir darbuotojų asmeninio gyvenimo balanso užtikrinimo. Taigi, kai Europa žiūri lanksčiau ir vis daugiau dėmesio kreipia į darbuotojų interesus, Lietuvoje elgiamės priešingai.

Praėjusių metų pabaigoje paskelbtas Europos socialinių teisių ramstis, siekiantis užtikrinti geresnę darbuotojų padėtį ir socialinę apsaugą, taip pat siekiama priimti ES direktyvą dėl darbo ir asmeninio gyvenimo balanso. Aiškiai matome, kur juda ES politika. Jei laikome save europiečiais, gal jau laikas taip ir elgtis? Kodėl manome, kad šie 30 tūkst. prekybos centrų darbuotojų yra prastesni ir per šventes nenusipelno būti su artimaisiais?“, – sako I. Ruginienė.

Kitas oponentų mėgstamas argumentas – esą darbas per šventes ir atmintinas dienas sveikinamas pačių darbuotojų. Nors darbdaviai mėgsta kartoti, kad patys darbuotojai džiaugiasi galėdami užsidirbti daugiau, tai atrodo juokingai, kai kalba skaičiai. Kadangi dauguma prekybos centrų darbuotojų gauna minimalią mėnesinę algą, dirbdami per šventes, jie per dieną uždirba tik apie 20 eurų.

Džiugu, kad Lietuvoje daugėja solidarių žmonių, kurie galvoja ne vien apie savo komfortą. Tikėkimės, jog dėl to jau netrukus turėsime apčiuopiamų sprendimų. Kai bus valios – tinkamus būdus surasti nebus sunku“, – sako LPSK pirmininkė.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!