Pareigūnų profsąjungos kreipėsi į VTEK dėl L.Pernavo ir R.Matonio

Penkios teisėsaugos pareigūnams atstovaujančios profesinės sąjungos kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl policijos generalinio komisaro Lino Pernavo ir Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjo Ramūno Matonio trukdymo profesinių sąjungų veiklai.

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos (LTPF) vertinimu, Policijos departamento vadovybė pažeidė galiojančių teisės aktų reikalavimus, pasinaudojo savo administraciniais įgaliojimais ir sutrukdė teisėtą profesąjunginę veiklą.

Kovo 8 d., ketvirtadienį, dviejuose stenduose Vilniuje ir viename Kaune pradėta rodyti Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos ir Lietuvos policijos profsąjungos socialinė vaizdo reklama apie prastą policijos padėtį bei neigiamas policijos pertvarkos pasekmes. Deja, jau kitą dieną, sulaukus R.Matonio skambučio, socialinės reklamos rodymas nutrauktas. Tą faktą patvirtino ir Policijos departamentas.

LTPF vertinimu, taip pareikalaudami uždrausti teisėsaugos pareigūnų profesinių sąjungų socialinę reklamą, Policijos departamento atstovai pažeidė 1) Lietuvos profesinių sąjungų įstatymą; 2) Valstybės tarnybos įstatymo 3 straipsnio 2 dalyje numatytus svarbiausius valstybės tarnautojų veiklos etikos principus; 3) 2002 m. birželio 24 d. nutarimu Nr. 968 Lietuvos Respublikos Vyriausybė patvirtintų valstybės tarnautojų veiklos etikos taisyklių reikalavimus bei 4) galimai pažeidė Lietuvos policijos generalinio komisaro 2004 m. liepos 16 d. įsakymu Nr. V-347 patvirtintą Lietuvos policijos pareigūnų etikos kodeksą.

„Jei, Policijos departamento manymu, reklama buvo neteisėta ar melaginga, ją paneigti ar nuginčyti yra nustatyta teisinė tvarka. Vis dėlto buvo pasirinkta „telefoninė teisė“, padarytas spaudimas įmonei ir tuo sutrukdyta teisėta profesinės sąjungos veikla, sako LTPF pirmininkė Loreta Soščekienė. – Priminsime, kad už trukdymą profesinių sąjungų teisėtai veiklai numatyta ir baudžiamoji atsakomybė.“

Kreipimąsi į VTEK pasirašė LTPF pirmininkė L. Soščekienė, Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė, Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Vladas Sanda, Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Kęstutis Paulikas ir Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Vitalijus Jagminas.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!