Susitikimas Utenoje

Vakar, antradienį, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) atstovai susitiko su Utenos regione veikiančių profesinių sąjungų aktyvu.

Susitikime LPSK atstovavo generalinė sekretorė Janina Matuizienė, Lietuvos visuomeninių paslaugų profsąjungų federacijos pirmininkas Romualdas Nemanius, Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Inga Ruginienė, Lietuvos lengvosios pramonės profesinės sąjungos pirmininkė Irena Vagnorienė ir LPSK teisininkas Manvydas Pilka.

Prieš renginį svečius priėmė Utenos socialinės globos namų direktorius Osvaldas Žiezdrys ir Utenos socialinės globos namų profesinės sąjungos pirmininkė Danguolė Diktarienė.

Visada malonu organizuoti renginius šioje jaukioje, socialiai jautrioje įstaigoje, kurios vadovai supranta ir vertina profesinių sąjungų veiklą, kolektyvinės sutarties reikšmę, administracijos ir darbuotojų gerų santykių svarbą“, – pradėdama renginį kalbėjo LPSK Utenos rajono profesinių sąjungų centro pirmininkė Laimutė Taleikienė.

Tardamas sveikinimo žodį, Utenos socialinės globos namų direktorius paminėjo, kad jam pačiam yra tekę ragauti profsąjungos pirmininko “duonos“, todėl puikiai supranta ir vertina profesinių sąjungų veiklą, kolektyvinės sutarties reikšmę, atstovaujant dirbančiuosius.

Artėjantis VI-asis LPSK suvažiavimas pažėrė daug iššūkių kandidatams į LPSK pirmininko ir LPSK generalinio sekretoriaus pareigas. Kandidatė į LPSK generalinio sekretoriaus pareigas J. Matuizienė Utenos regiono profsąjungiečiams puikiai žinoma kaip aktyvi, veržli, reikli, principinga , bet kartu ir socialiai jautri, o svarbiausia – turinti šioje darbo srityje ilgametę patirtį, darbuotoja. Jai svarbu, kad ne tik šakų, kaip LPSK steigėjų, bet ir Lietuvos regionų (dalyvaujant lygiaverčiais Trišalių tarybų, Darbo biržų komisijų nariais) veikla stiprėtų ir vystytųsi.

J. Matuizienės nuomone, kad vien tik “popierinis” Darbo kodeksas, be žmogaus negali sukurti darbo vietų. O kas, jei ne profesinės sąjungos, gali geriau atstovauti darbuotojams? Be kita ko, ji kvietė uteniškius Gegužės 1-ąją atvykti su šeimomis į Vilniuje organizuojamą renginį ir tinkamai pažymėti Tarptautinę darbo dieną.

Kandidatais į LPSK pirmininko pareigas yra patvirtinti du kandidatai: dabartinis ilgametis LPSK pirmininkas Artūras Černiauskas. Deja, dėl svarbių priežasčių jis negalėjo dalyvauti renginyje. Vis tik jis ne tik uteniškiams, bet ir visai Lietuvai gerai pažįstamas ir žinomas kaip LR Trišalės tarybos narys, Darbo kodekso tobulintojas.

Užtat renginyje prisistatė antroji kandidatė į LPSK pirmininko pareigas I. Ruginienė, jau ketvirtus metus vadovaujanti Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijai. Ji pažymėjo viešųjų ryšių svarbą, išsakė nepritarimą darbo tarybų steigimui, sakydama, kad Darbo tarybos – tai “vėžys” ir kad tik profesinės sąjungos gali ir turi atstovauti dirbantiesiems.

Šakų vadovai – Irena Vagnorienė ir Romualdas Nemanius kalbėjo apie profesinių sąjungų veiklą, svarbą ir jų stiprinimą. Anot jų, Darbo kodekso pirminis variantas buvo “žiaurus” darbuotojams, tačiau vadinamos “silpnos“ profsąjungos sugebėjo daug išsiderėti, pataisyti, patobulinti ir pasiekti, kad DK taptų palankesnis darbuotojams. Kaip akcentavo R. Nemanius, nelengvas, bet didelis profesinių sąjungų pasiekimas ir tai, kad šakinės profsąjungos jau derasi su LR socialinės apsaugos ir darbo ministerija dėl šakinės kolektyvinės sutarties sudarymo ir pasirašymo.

Vėliau LPSK teisininkas Manvydas Pilka pristatė DK pakeitimus dėl darbuotojų asmens duomenų ir jų teisių į privatų gyvenimą apsaugą (pastaroji susieta su ES Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu); darbo sutarties sudarymą ir būtinąsias darbo sutarties sąlygas; nenustatytos apimties darbo sutartis; darbo ir poilsio laiką; darbo laiko režimo ypatumus budint ir daugelį kitų DK straipsnių.

Vėliau sekė produktyvi atsakymų ir klausimų sesija. Susirinkusiems profsąjungiečiams labiausiai rūpėjo naujo Darbo kodekso atnešti pokyčiai ir kolektyvinių sutarčių temos.

Kitas susitikimas su profesinių sąjungų aktyvu ir vietos savivaldos atstovais vyks 22 d. Panevėžyje.

 

Utenos regiono informacija

 

Už nuotraukas dėkojame Ingai Ruginienei!

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!