Danijoje iškilo rimta grėsmė kolektyvinių derybų sistemai

Praėjusią savaitę Danijos viešojo sektoriaus darbdaviai tiesiog pribloškė profesines sąjungas grasinimais surengti masinį viešojo sektoriaus darbuotojų lokautą.

Darbdaviams vilkinant derybas dėl naujos kolektyvinės sutarties, profesinės sąjungos paskelbė apie galimus streikus balandžio mėnesį. Šie streikai, profesinių sąjungų paskaičiavimu, būtų įtraukę 10 proc. viešojo sektoriaus įstaigų darbuotojų. Tačiau darbdaviai pagrasino, jog streikų atveju jie skelbtų lokautą 90 procentų valstybės ir pusei savivaldybių tarnautojų.

Profesinės sąjungos: reikalavimas padidinti darbo užmokestį yra visiškai teisėtas

Reaguodamas į lokauto grėsmę FOA viešųjų paslaugų profesinės sąjungos pirmininkas Dennis Kristensen sakė: “Tai yra visiškai nereikalingas ir kenksmingas ir taip įtempto konflikto pabloginimas. Darbdavių pusė nepriimdama esminių sprendimų šioje situacijoje tik stumia šalį į chaosą ir įtampą”.

Danijos slaugytojų asociacijos pirmininkė Grete Christensen pažymėjo: “Danijos demokratinė sistema yra nuo seno grįsta pasitikėjimu, bet šiandien matome to pasitikėjimo griovimą, ir tai gali turėti didžiulės neigiamos įtakos darbo santykiams daugeliui metų. Kaip derybininkai mes niekada nesiekėme konflikto – atvirkščiai, mūsų tikslas buvo abiems pusėms priimtini sprendimai.“

Profesinės sąjungos yra ne tik sunerimę dėl darbdavių nelankstumo šiose derybose, bet ir mano, kad tokia taktika galimai siekiama išprovokuoti valdančiųjų ginčą ir taip pakenkti visai Danijos kolektyvinių derybų sistemai.

Todėl kovo 22 d. organizuojamas daugiatūkstantinis mitingas, kurio tikslas – suplanuoti veiksmus siekiant atkreipti vyriausybės dėmesį bei grįžti prie derybų stalo. Planuojama, kad į mitingą susiburs per 10 000 profesinių sąjungų atstovų ir jis bus didžiausias iki šiol buvęs masinis susibūrimas Danijoje.

Pažymėtina, jog viešojo sektoriaus profesinės sąjungos pradėjo derybas dėl bendrų reikalavimų: darbo užmokesčio padidinimo mažas pajamas gaunantiems darbuotojams, ypač moterims, taip pat dėl tam tikrų profesinių grupių darbo valandų sumažinimo bei kita.

Profesinės sąjungos mano, kad po 10 metų trukusios finansinės krizės ir darbo užmokesčio apribojimų jų reikalavimas pakelti viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokestį iki realaus, šiandieninę rinką ir pokyčius privačiame sektoriuje atitinkančio, dydžio yra visiškai teisėtas. Tačiau darbdaviai pademonstravo visišką nenorą derėtis.

Šiuo metu yra vykdomas tarpininkavimo procesas, ir iki oficialios jo pabaigos nei profesinės sąjungos, nei darbdaviai negali imtis jokių aktyvių veiksmų (pavyzdžiui, streiko ar lokauto).

Prašo solidarumo

Profesinės sąjungos kviečia organizacijas iš kitų šalių solidarizuotis ir palaikyti Danijos kolegas skleidžiant žinią apie sudėtingą socialinio dialogo situaciją, taip pat siunčiant palaikymo laiškus ar trumpus video iki 30 sekundžių trukmės el.paštu foa@foa.dk.

Dėl šios priežasties kovo 19 d. Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacija kartu su kolegomis iš kitų šakų profesinių sąjungų išsiuntė solidarumo laišką Danijos viešųjų paslaugų profesinėms sąjungoms, kurios kovo 22 d. organizuoja mitingą siekiant atkreipti Danijos vyriausybės dėmesį į vilkinamas kolektyvines derybas viešajame sektoriuje.

„Su danais visuomet turėjome glaudų ir sklandų bendradarbiavimą visą nepriklausomybės laikotarpį. Be to, iš Danijos profesinių sąjungų ne kartą esame sulaukę įvairiopos paramos: ypač vertiname jų gerąją patirtį kolektyvinėse derybose ir darbuotojų atstovavimo srityje. Todėl šiandien negalime likti abejingais ir palaikome kolegas jiems sudėtingu laikotarpiu. Tikimės, kad visų mūsų solidarumas įkvėps bendražygius Danijoje ir jiems pavyks grįžti prie derybų stalo su darbdaviais“, – viliasi Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos pirmininkas Juozas Neverauskas.

Primename, kad Danijos viešojo sektoriaus profesinės sąjungos kovo 22 d. organizuoja daugiatūkstantinį mitingą, kurio tikslas – suplanuoti veiksmus siekiant atkreipti vyriausybės dėmesį bei grįžti prie derybų stalo. Planuojama, kad į mitingą susiburs per 10 000 profesinių sąjungų atstovų ir jis bus didžiausias iki šiol buvęs masinis susibūrimas Danijoje.

Šiuo metu yra vykdomas tarpininkavimo procesas, ir iki oficialios jo pabaigos nei profesinės sąjungos, nei darbdaviai negali imtis jokių aktyvių veiksmų (pavyzdžiui, streiko ar lokauto).

 

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!