LPSK: Policijos departamentas peržengė ribas

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) reiškia susirūpinimą dėl Policijos departamento veiksmų, prasilenkiančių su demokratinėmis vertybėmis, ir palaiko pareigūnams atstovaujančias profesines sąjungas.

Dėl šių priežasčių LPSK viešai kreipiasi į premjerą Saulių Skvernelį, kviesdama imtis veiksmų pažabojant Policijos departamento savivalę.

Kovo 8 d., ketvirtadienį, dviejuose stenduose Vilniuje ir viename Kaune pradėta rodyti LPSK narės, Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos (LTPF), ir Lietuvos policijos profsąjungos socialinė vaizdo reklama apie prastą policijos padėtį bei neigiamas policijos pertvarkos pasekmes. Deja, jau kitą dieną, sulaukus Policijos departamento atstovų skambučio, socialinės reklamos rodymas nutrauktas. Tą faktą patvirtino ir Policijos departamentas. Oficiali priežastis – esą rodytame video pateikiama statistika klaidina visuomenę, nors, profesinių sąjungų duomenimis, ji tiksli.

LPSK tai vertina kaip Policijos departamento bandymą nutildyti vadus kritikuojančius pareigūnų atstovus. Esame įsitikinę, kad tokie veiksmai nesiderina su demokratinėmis vertybėmis, fundamentaliu žodžio laisvės principu ir nacionaline bei tarptautine teise. Apie tokią Policijos departamento reakciją negalime tylėti, todėl informuosime tarptautines organizacijas, kurioms priklauso tiek LPSK, tiek pareigūnų profesinės sąjungos. Tai aiškiai parodo, kaip policijos vadovai įsivaizduoja savo įsipareigojimus įgyvendinti socialinį dialogą. Kitaip tariant, visomis priemonėmis užčiaupiant kritiką”, – ironizuoja LPSK pirmininkas A. Černiauskas.

Pareigūnų profesinėms sąjungoms palaikymą išreiškia ir kiti kolegos. Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos pirmininkas Juozas Neverauskas sako, kad taip elgdamiesi viešojo sektoriaus atstovai rodo patį blogiausią pavyzdį privačiam sektoriui.

Kokią žinutę gavo verslas iš valdžios? Nepatiko – nutildyk. Skambučiais, melu, o gal ir grasinimais. Šiuo atveju Policijos departamentas tiesiog pasinaudojo galios pozicija. Matant tokį policijos sistemos vadovų elgesį, kyla klausimų, kaip jie elgiasi su pavaldiniais. Tai ne tik demonstruoja negatyvų pavyzdį darbdaviams, bet ir pamina pamatines vertybes, kurių taip siekėme visą nepriklausomybės laikotarpį: pagarbą žmogiškajam orumui, teisę į žodžio ir nuomonės laisvę, saugias darbo ir gyvenimo sąlygas, – sako J. Neverauskas. – Labai palaikome pareigūnus: matome, koks sunkus jų darbas.“

Vyriausybė bei premjeras viešai deklaruoja socialinio dialogo svarbą ir pasiryžimą jį skatinti. Dėl to kviečiame netoleruoti tokių Policijos departamento veiksmų. Dialoge ne visada visiems patinka, kas sakoma, bet, norint, kad jis pasiteisintų, kitaminčius reikia išklausyti, o ne tildyti.

LPSK taip pat pastebi, kad su atviru priešiškumu iš valdžios ir darbdavių susiduria ne tik LTPF, bet ir daug kitų profesinių sąjungų. Atsižvelgiant į tai, kviečiame vadinamuosius socialinius partnerius keisti požiūrį į profesines sąjungas ir pagaliau konkrečiais veiksmais įtvirtinti konstruktyvų socialinį dialogą.

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!