Slovėnijoje – viešojo sektoriaus streikų banga

Šią savaitę Slovėnijoje vyksta viešojo sektoriaus darbuotojų protestai. Streikų bangą pirmadienį pradėjo Slovėnijos policija, reikalaudama 15 proc. pakelti darbo užmokestį. Antradienį dviem valandomis darbą sustabdys sveikatos apsaugos ir socialinių paslaugų sektoriaus darbuotojai, o trečiadienį streikuos mokytojai.

Sausio 24 d. vieną dieną jau streikavo 30 tūkst. Slovėnijos valstybės tarnautojų, švietimo, sveikatos ir socialinės apsaugos darbuotojų reikalaudami augant ekonomikai didinti ir atlyginimus.

Vyriausybė prognozuoja, kad ekonomika šiais metais išaugs 3,9 procento, tuo tarpu 2017 m. ji augo 4,4 procento, daugiausia dėl didesnio eksporto ir investicijų.

Centro kairės vyriausybė daugumą reikalavimų kelti darbo užmokestį laiko nepriimtinais, nes darbo našumas esą nedidėja, be to, algų kėlimas galįs pakenkti fiskaliniam konsolidavimui.

Policijos profesinės sąjungos vadovas Radivoj Uroševič pirmadienį agentūrai „Reuters“ sakė, kad pareigūnai yra nepakankamai įvertinti. „Vidutinis policininko darbo užmokestis bruto yra apie 1400 eurų per mėnesį, o mes reikalaujame, kad vidutinis darbo užmokestis būtų padidintas maždaug 200-220 eurų“, – sakė jis. Policininkai ketina streikuoti tol, kol bus atsižvelgta į jų reikalavimus. Laikantis įstatymų streiko metu policija privalo užkirsti kelią bet kokiems veiksmams, kurie kelia grėsmę žmonių sveikatai, gyvybei ir nuosavybei.

Medikų streikas nuo 8 iki 10 val. pasireikš darbu sekmadienio režimu. Pedagogų streiko metu ikimokyklinio ir pradinio ugdymo įstaigos tėvams prašant priims vaikus, tačiau pamokos nevyks niekur.

Streikus rengia penkios profesinės sąjungos, atstovaujančios daugiau kaip 80 proc. visų profesinių sąjungų narių Slovėnijos viešajame sektoriuje, nes derybos su vyriausybe dėl iškeltų reikalavimų kelti algas nedavė rezultatų. Reikalavimams įgyvendinti reiktų beveik milijardo euro.

Slovėnija yra turtingiausia iš buvusios Jugoslavijos respublikos šalių, ji prie Europos Sąjungos prisijungė 2004 m. Šalis taip pat priklauso euro zonai, o vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis yra mažesnis nei 1600 eurų.

 

lprofsajungos.lt inf.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!