Profsąjungos dalyvauja parodoje “Studijos 2018”!

Ankstų ketvirtadienio rytą Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos jaunimas ir mūsų draugai ir Latvijos (LBAS) ir Estijos (EAKL) profesinių sąjungų pradėjo darbus tris dienas truksiančioje tarptautinėje mokymosi, žinių ir karjeros planavimo parodoje „Studijos 2018”.

Profesinių sąjungų stendas Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ svečius sutinka jau antrus metus. Kodėl profesinės sąjungos svarbios ir kuo jos gali padėti darbuotojams? Ką reiškia kolektyvinės derybos ir kodėl be jų mažai šansų tikėtis didesnio darbo sąlygų pagerinimo ir darbo užmokesčio padidinimo? Ką reikia žinoti pradedant savo karjerą ir žinoti, kokias teises turi darbuotojai? Tai tik dalis temų, apie kurias mielai papasakos Baltijos šalių profesinių sąjungų jaunimas.

Asociacijos “LPSK jaunimas” narė Jolita Šukytė pasakoja, kad iš pat pradžių nudžiugino didelis žmonių susidomėjimas. Daug kas ne tik atėjo apsiginklavę klausimais, bet ir mielai dalinosi savo patirtimi darbo rinkoje.

“Įdomu tai, kad daug jaunesnių nei 18 metų jaunuolių jau yra dirbę ir, kaip sakė ne vienas jų, susidūrę su išnaudojimu, jų, kaip darbuotojų, teisių pažeidimais. Tai rodo, kad ne viskas gerai mūsų darbo rinkoje ir profesinės sąjungos reikalingos. Kuo anksčiau jauni žmonės tai supras, tuo bus mažiau tokių nemalonių situacijų”, – įsitikinusi Jolita.

Tuo metu jau antrus metus tokioje parodoje dalyvaujanti Alina Tankeliun pastebi, kad šiais metais situacija jau visai kitokia nei pernai. Jei ankstesnėje parodoje teko aiškinti, kad yra profesinė sąjunga, ką ji daro, tai šiemet beveik visi jau žino. Tokios tendencijos tikrai džiugina. “Beje, smagu ir tai, kad sulaukiame ne vien lietuvių svečių susidomėjimo, norinčių daugiau sužinoti apie situaciją Lietuvoje”, – sako mergina.

O ką čia veikia Latvijos ir Estijos kolegos?

“Atkeliavome padėti skleisti profesinių sąjungų idėjas ir didinti jaunųjų parodos svečių sąmoningumą. Jie yra būsimi darbuotojai ir turi būti informuoti apie savo turimas teises, – paaiškina Roman Zaytsev iš EAKL. – Baltijos valstybės yra gana mažos ir visas mūsų regionas susiduria su panašiais iššūkiais. Dirbdami kartu, kaip komanda, galime pasiekti geresnių rezultatų ir, dalindamiesi patirtimi, nuveikti daugiau.”

Primename, kad paroda “Studijos 2018” vyksta ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ (Laisvės prospektas 5, Vilnius).

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!