A. Černiauskas: „Ir ko tikitės iš tokios raganų medžioklės?“

Seime stumiama absurdiška konservatoriaus Lauryno Kasčiūno inicijuota pataisa, kuri Lietuvą užsienio valstybėms parodys kaip ne itin nutolusią nuo Rusijos valdymo principų. Tik taip galima pavadinti norą leisti teisėsaugai tikrinti tam tikrų įmonių profesinių sąjungų vadovus. Deja, tokios iniciatyvos tik parodo Seimo narių teisinį neišmanymą. Lietuvos profesinės sąjungos jau ruošiasi informuoti Europos profesinių sąjungų konfederaciją, nes yra įsitikinusios – šalyje kuriamas neregėtas precendentas.

Seimo ekonomikos komiteto sprendimas dėl šalies strateginėse įmonėse veikiančių profsąjungų vadovų patikros yra ne tik nepagrįstas, bet ir juokingas. Taip atskleidžiamas jo narių visiškas nesigaudymas situacijoje.

„Tokiame svarbiame komitete norėtųsi daugiau kompetencijos ir įsigilinimo į tuos dalykus, dėl kurių priimami sprendimai. Džiaugiamės, kad bent ūkio ministras Virginijus Sinkevičius iškart pasakė tam nepritariantis“, – teigia Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas.

LPSK tai traktuoja kaip profesinių sąjungų teisių pažeidimą, spaudimą darbuotojų atstovams, taip pat aiškiai įžvelgia nusižengimą Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) 87 konvencijai dėl asociacijų laisvės ir teisės jungtis į organizacijas gynimo.

„Ar reikėtų suprasti, kad Seimo ekonomikos komitetas nusigręžia nuo demokratinės santvarkos vertybių? Negi taip bijoma profesinių sąjungų atstovų, reikalaujančių gerbti darbuotojų teises? Ar tada nereikėtų to paties taikyti ir kitoms organizacijoms, darbdavių asociacijoms?“ – klausia A. Černiauskas.

Pasak LPSK pirmininko, kodėl niekas iš politikų taip ir nesusiprato, kad iš išvardintų įmonių sąrašo nemaža dalis profsąjungų pirmininkų apskritai neturi darbo santykių su įmonėmis, bet dirba vien profesinėse sąjungose? Arba kodėl taip patogiai pamiršta, kad turime Profesinių sąjungų įstatymą, kuriame juoda ant balto parašyta, kad, jei profesinė sąjunga vykdytų priešišką veiklą, teismas galėtų nesunkiai jos veiklą nutraukti?

Vienas iš argumentų yra tas, kad, jei esą profesinės sąjungos turi teisę skelbti streikus, tai reikėtų žinoti, kas joms vadovauja. Vis tik čia pamirštamas svarbus dalykas – Lietuvoje streikų beveik nebūna dėl sukurtos patetiškos sistemos. Teismai gali atidėti streikų pradžią keliais mėnesiais ar net metais.

Profesinėms sąjungoms jau ir taip daug kur surištos rankos – kam prisireikė visiškai apriboti jų galimybes?

„Be to, daug įmonių profesinių sąjungų yra po LPSK „skėčiu“, tai gal ir mus norite tikrinti? Toks spaudimas nepateisinamas. Tikrai neleisime dėtis tokioms nesąmonėms. Negi einame tokių šalių, kur profesinių sąjungų nariai spaudžiami, persekiojami ar net areštuojami, keliu?“ – piktinasi A. Černiauskas.

 

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!