Lprofsąjungos: susijungė dvi švietimo profsąjungos

Lapkričio 25 d. įvyko steigiamasis Lietuvos mokytojų, švietimo ir mokslo profesinės sąjungos suvažiavimas. Naujos organizacijos, sukurtos susijungus Lietuvos mokytojų (LMPS) ir Lietuvos švietimo įstaigų (LŠĮPS) profesinėms sąjungoms, vadovu išrinktas pastarosios pirmininkas Eugenijus Jesinas.

LMPS pirmininkė Jūratė Voloskevičienė į vadovo postą nekandidatavo, o LMPS darbuotoja Eglė Žukauskaitė, rinkimuose nusileidusi Euginijui Jesinui, tapo pirmininko pavaduotoja. Kitu pavaduotoju išrinktas Ramūnas Znutas.

Apie ketinimus jungtis trys švietimo profesinės sąjungos – LŠĮPS, LMPS ir LŠPS (Lietuvos švietimo profesinės sąjunga, vadovas Audrius Jurgelevičius) – pranešė 2016 m. rudenį. Vėliau atsirado kai kurių nesutarimų derinant naujos organizacijos įstatus su LŠPS, todėl jungimosi finišo tiesiąją pasiekė tik dvi profsąjungos.

Suvažiavimui sveikinimus atsiuntė prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Saulius Skvernelis. Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė atvyko gyvai pasveikinti delegatų ir įteikė Švietimo ir mokslo šakos kolektyvinės sutarties originalą. Suvažiavimą pasveikino ir Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša bei Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas.

Į naują profsąjungą nesijungusios LŠPS pirmininkas Audrius Jurgelevičius, sveikindamas kolegas, replikavo, jog daugiau profsąjungų nebūtinai yra blogai, svarbu, kad jos žiūrėtų viena kryptimi. Jis paminėjo buvusio Švietimo ir mokslo ministerijos kanclerio žodžius, kad neva ministerijai buvę lengviau, kai buvusi viena profsąjunga. „Ar mes norime susivienyti, kad ministerijai būtų lengviau?“, – retoriškai klausė LŠPS vadovas.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS), kuri nebuvo kviečiama į jungimosi procesą dėl nesutarimų tarp lyderių, pirmininkas Andrius Navickas pasveikino žengus pirmąjį žingsnį ir nutraukus profsąjungų skaldymąsi, kuris prasidėjo dar 2007 m. Jis palinkėjo nesusižavėti gražiomis politikų kalbomis, pažadais ir net parašais po dokumentais, nes jų darbai skiriasi nuo žodžių. Kaip pavyzdį LŠDPS vadovas paminėjo valdančiųjų kartu su liberalais „stumiamą“ dar didesnį privačių ugdymo įstaigų finansavimą iš valstybės biudžeto.

Dvi valandas trukusiame suvažiavime, į kurį buvo išrinkta po 100 delegatų iš kiekvienos besijungiančios profsąjungos, patvirtinti įstatai, išdalinta daug padėkos raštų ir garbės ženklų, išrinkta revizijos komisija.

Išrinktasis pirmininkas, neseniai septyniasdešimtmetį atšventę Eugenijus Jesinas, be kita ko, žadėjo užauginti ir deramą pamainą sau.

 

 

Šaltinis: naujienų portalas “lprofsajungos.lt”, jį galite rasti čia.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!