Lietuvos profesinės sąjungos solidarizuojasi su persekiojamais Gruzijos kolegomis

Gruzijoje chemijos įmonės “Rustavi azotas” darbuotojai verčiami išeiti iš profesinės sąjungos, antraip jiems gresia atleidimas iš darbo. Apie tai savo Facebook paskyroje praneša Gruzijos metalurgijos, kalnakasybos ir chemijos pramonės profesinės sąjungos pirmininkas Tamaz Dolaberidze, tuo ragindamas visus, kurie neabejingi, solidarizuotis su šia profesine sąjunga siunčiant nuotraukas su šūkiu „Aš nesu “Azoti” darbuotojas, bet palaikau “Rustavi azoto” profesinę sąjungą!“.

Pasak T. Dolaberidze, dar prieš 8 mėnesius iš 2 tūkst. šios įmonės darbuotojų 1450 buvo profesinės sąjungos nariais. Tačiau pastaruoju metu dėl prievartos ir grasinimų jų liko vos 300, o spalį pasitraukė dar 100.

“Profesinės sąjungos nariams grasinama tuo, kad, jei jie neišstos iš šios organizacijos, metų pabaigoje su jais nebus pratęsiamos darbo sutartys”, – dalijasi profesinės sąjungos pirmininkas.

T. Dolaberidzės manymu, tokio šiurkštaus įmonės administracijos požiūrio priežastis yra ta, jog profesinė sąjunga 2017 m. sausio-vasario mėnesį protestavo dėl neteisėto 330 darbuotojų atleidimo. Vasario 2 d. profesinės sąjungos nariai atvyko į “Rustavi azoto” būstinę, tačiau protestas baigėsi kova su policija: dviems profesinės sąjungos lyderiams buvo sulaužyti šonkauliai, o kai kurie darbuotojai prarado sąmonę.

Spalio 30 d. Lietuvos pramonės, žemės ūkio bei radioelektronikos pramonės profesinių sąjungų atstovai išreiškė palaikymą Gruzijos kolegoms, išsiųsdamos solidarumo laišką su nuotrauka.

Pažymėtina, jog IndistriALL Global Union (Pasaulinės pramonės profesinės sąjungos) spalio 27 d. kreipėsi į Gruzijos prezidentą Giorgi Margvelašvili su prašymu užkirsti kelią grubiems “Rustavi azoto” gamyklos profesinės sąjungos teisių pažeidimams. Taip pat IndistriALL Global Union smerkia išpuolius prieš profesines sąjungas 2017 m. vasario mėn., kai buvo šiurkščiai panaudota fizinė jėga prieš protestuojančius profesinių sąjungų atstovus. 

 

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!