Iki 1994-ųjų sukauptas stažas pensijai: ką daryti, kad „nepasimestų“?

Nuo 1994 metų informaciją apie mūsų darbovietes, jose dirbtą laiką ir gautą atlyginimą teikia darbdaviai, ši informacija įrašoma į „Sodros“ duomenų bazę, tačiau apie pensiją jau galvojantys žmonės turėtų pasitikrinti, ar šioje bazėje yra įrašytas ir iki 1994 m. jų sukauptas stažas pensijai, nes pastaroji informacija įrašoma pačiam asmeniui pristačius šį stažą pagrindžiančius dokumentus.

Tai labai svarbu, nes visas laikas, kai žmogus dirbo, sudaro didžiausią dalį jo būsimos pensijos. Tapo aktyvesni Pavyzdžiui, šiemet lapkritį pensinio amžiaus sulauksiantis vyras, labai tikėtina, turėjo stažo ir iki 1994 m. Bet duomenys apie šį stažą turi būti pristatyti paties žmogaus rūpesčiu, nes centralizuota „Sodros“ duomenų bazė sukurta tik prieš 23 metus ir ankstesnių įrašų joje nėra.

Dažniausiai žmonės, kurie linkę šią procedūrą atidėti vėlesniam laikui, juokauja, kad galbūt pensijos nesulauks, todėl neskuba tvarkytis dokumentų. Vis dėlto, žvelgiant į ateitį, savo pensijos reikalais derėtų domėtis anksčiau – susitvarkius visus dokumentus galima sužinoti, kiek iš tiesų jau sukaupta stažo pensijai, kokia prognozuojama pensija, galbūt imtis sprendimų, kurie leistų sukaupti jo daugiau. Be to, tokiu atveju, kai dokumentai jau bus „Sodros“ duomenų bazėje, pensijos skyrimas gali tapti gerokai greitesnis ir sklandesnis.

„Aš manau, kad kiekvienas iš mūsų norime žinoti, kiek ko turi ir kas priklauso. Domėjimasis yra natūralus poreikis. Aišku, jaunimui mažiau, tačiau jau artėjant pensiniam amžiui – ypač aktualu. Vienaip ar kitaip pensija dažnam lieka viena vienintele išmoka. Uždarbis gali keistis pakeitus darbovietę, o pensijos, sulaukę pensinio amžiaus, jau nebepakeisime. Jos dydis bus toks, kiek mes uždirbome, todėl domėtis reikėtų anksčiau. Dar tada, kai galime šį tą pakeisti“, – kodėl aktualu domėtis pensija iš anksto, aiškino „Sodros“ Kauno skyriaus direktoriaus pavaduotoja Eglė Leščinskienė.

Komentuodama žmonių aktyvumą domintis savo pensinio stažo klausimais ar teikiant „Sodrai“ reikiamus dokumentus, pašnekovė tikino, kad gyventojų aktyvumas nėra itin didelis. „Dažniausiai dokumentus neša tie, kurie jau sulaukia pensinio amžiaus arba netenka darbingumo. Sulaukiame ir emigrantų susidomėjimo. Pastebime suaktyvėjimą ir po „Sodros“ vyšninio voko iniciatyvos. Kreipiasi tie, kurie jį gavo, klausia – kokia situacija, ką reikėtų daryti“, – kalbėjo specialistė. Vis dėlto, anot E. Leščinskienės, didžioji dalis besikreipiančių – jau pensinio amžiaus sulaukę ar prie jo priartėję žmonės, jaunesni pensija rūpinasi rečiau.

Pataria domėtis ne paskutinę akimirką

Priežasčių, kodėl reikėtų pensinio stažo dokumentais domėtis anksčiau nei ateina pensinis amžius – ne viena. Be to, kad tai puiki galimybė sužinoti esamą padėtį, patartina atkreipti dėmesį, kad kartais procesas būna netrumpas. Kaip efektyviai pavyks „sugaudyti“ prieš 1994-uosius sukauptą stažą, priklauso nuo daugelio aplinkybių: paties darbuotojo ir buvusio darbdavio aktyvumo, iniciatyvumo, įmonės statuso – ji vis dar veikianti ar jau bankrutavusi, ar toks pats jos pavadinimas. O gal dokumentai jau perduoti į archyvus? Taigi „tempti“ gumos iki paskutinės dienos nepatartina, nes kiekvienais metais vis sunkiau surasti senatvės pensijai skirti reikalingus dokumentus.

„Iki 1994-ųjų metų sukauptas stažas yra įrodomas dokumentais. Gali būti senosios darbo knygelės, stažo pažymos ar kolūkio dokumentai – tai priklauso, nuo to, kur žmogus dirbo. Aišku, pasitaiko visokių atvejų. Žmonės buvo jauni, manė, kad tų dokumentų nereikės ir galbūt jų neišsaugojo. Tokiais atvejais kreipiamasi į tas įstaigas, jeigu jos dar veikia. Jei darbovietės jau nebėra, dokumentai dažnai būna perduoti į archyvus, tada kreipiamasi į juos ir prašoma išduoti pažymas apie stažą“, – kokių veiksmų imamasi, „ieškant“ stažo, pasakojo E. Leščinskienė.

Beje, kartais gali nutikti taip, kad žmogus dokumentus yra praradęs, jų neišsaugojo, o buvęs darbdavys į archyvą saugoti taip pat neperdavė, nes dokumentus, pavyzdžiui, sunaikino gaisras, jie dingo vagystės metu ar dėl kitų priežasčių. Šie atvejai reti, tačiau tada taip pat ne viskas prarasta – dėl stažo nustatymo reikia kreiptis į teismą.

Paklausta, nuo ko reikėtų pradėti, E. Leščinskienė ragino nedelsti ir atvykti į bet kurį „Sodros“ skyrių. „Atvykstant reikėtų su savimi turėti darbo knygelę, valstybinio socialinio draudimo pažymėjimą, karinį bilietą (jei atlikta karinė tarnyba), kitus turimus stažą įrodančius dokumentus, ir, aišku, asmens tapatybę liudijantį dokumentą“, – kuo reikėtų pasirūpinti atvykstant, vardijo pašnekovė. Pateikus šiuos dokumentus, būtų įvertinami turimi gyventojo dokumentai ir suteikiama informacija, kokį stažą būsimai pensijai jis turi, bei informuojama, kokių dokumentų trūksta ir kur jų reikėtų ieškoti.

Straipsnis publikuotas naujienų portale “15min.lt”. Jį galite rasti čia.

15min_logo_1

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!