Policijos pareigūnai planuoja per rugsėjį susiderėti dėl kolektyvinės sutarties

Praėjusią savaitę teisėsaugos pareigūnams atstovaujančios profesinės sąjungos susitiko su Policijos departamento (PD) atstovais aptarti naujos kolektyvinės sutarties pasirašymo.

Susitikime Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijai (LTPF) atstovavo Utenos rajono policijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas, LTPF pirmininkės pavaduotojas Evaldas Norkūnas ir Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Vladas Sanda.

Pasak LTPF atstovų, pirmiausia siekta rasti bendrą poziciją, nuo ko atsispirti, prieš prasidedant deryboms. PD siūlė derybų pagrindu imti ankstesniąją policijos šakos kolektyvinę sutartį. Tuo metu jungtinė atstovybė, sudaryta iš LTPF ir Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų (NPPS) susivienijimo atstovų, pabrėžė, kad sieks pažangesnės ir pareigūnams palankesnės – panašios į veikiančią pasienio pareigūnų kolektyvinę sutartį. Susitarta negaišti laiko nuostatoms, kurioms abi pusės pritaria, ir daugiau laiko skirti probleminiams klausimams.

Pagrindiniai profesinių sąjungų tikslai: aptarti ir aiškiai reglamentuoti aspektus, nenurodytus vidaus tarnybos statute, policijos įstatyme, valstybės tarnybos įstatyme ar Darbo kodekse; kolektyvinėje sutartyje patikslinti teisinius neaiškumus. V.Sanda pateikia pavyzdį, kad anksčiau buvo neaiškiai reglamentuoti „tėvadieniai“ ir „mamadieniai“. „Jei šeima išsiskyrusi ir tėvas ar motina negyvena su vaiku, anksčiau jis ar ji „tėvadienių“ ar „mamadienių“ negaudavo. Vis tik kolektyvinėje sutartyje išsiderėjome nuostatą, kad, jei laikas sąžiningai leidžiamas su vaiku, jie būtų skiriami ir tėvams, negyvenantiems kartu. Panašių netikslumų dar likę. Reikia tai sutvarkyti“, – pažymi jis.

Vis tik E.Norkūnas atkreipia dėmesį, kad susitikime nedalyvavo nė vienas iš svarbiausius sprendimus dėl PD pozicijos priimančių asmenų. Tai kelia klausimų, kaip rimtai PD į tai žiūri.

„Bet kuriuo atveju profesinės sąjungos sės prie derybų stalo ir sieks teigiamų pokyčių. Aišku, nerimaujame, kad derybos gali nebūti sėkmingos arba kad galiausiai bus norima pasirašyti deklaratyvią sutartį, bet esame pasiryžę išnaudoti kiekvieną galimybę“, – sako E.Norkūnas.

LTPF ir NPPS atstovai susitarė laikytis griežtos pozicijos: kadangi turime pakankamai pažangią vidaus reikalų sistemoje realiai veikiančią kolektyvinę sutartį, nėra reikalo išradinėti dviračio. Nutarta, kad, jei dėl kolektyvinės sutarties nebus susitarta per rugsėjį, pareigūnų atstovai nutrauks derybas.

Iš LTPF šiose derybose dalyvaus V.Sanda, E.Norkūnas ir  LTPF pirmininkė Loreta Soščekienė. Kol kas policijos pareigūnų atstovai grynina ir detalizuoja savo derybinę poziciją ir reikalavimus, tad kviečia visus dalintis įžvalgomis ir pasiūlymais dėl kolektyvinės sutarties. Juos galite siųsti el. paštu pirmininkas@ltpf.lt.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!