Vokiškasis eksperimentas: pasiūlė rinktis, didesnė alga ar daugiau laisvadienių

Vokietijos geležinkelių kompanija „Deutsche Bahn“ atliko eksperimentą: darbuotojams buvo pasiūlyta pasirinkti iš trijų variantų – trumpesnės darbo dienos, didesnio atlyginimo ar papildomų apmokamų poilsio dienų.

Portalo dw.com teigimu, Vokietijoje aštrėja kvalifikuotų darbuotojų trūkumas ir kompanijos priverstos dažniau pagalvoti apie tai, kaip išlaikyti gerus darbuotojus ir pritraukti naujų. Kelti atlyginimus ne visuomet ekonomiškai pasiteisina ir ne visuomet atitinka dirbančiųjų poreikius. Todėl „Deutsche Bahn“ eksperimentas, kai kurių ekspertų vertinimu, gali tapti galingu impulsu diegti lankstesnes ir įvairesnes darbo formas.

130.000 geležinkelio darbuotojų gavo teisę rinktis, ar gauti 2,6% aukštesnį darbo užmokestį, ar 6 papildomas atostogų dienas. Beje, pasiūlymas sutrumpinti darbo savaitę viena valanda iki 39 valandų sulaukė mažiausio susidomėjimo–už tai balsavo vos 3% apklaustųjų. 56% pasisakė už papildomas poilsio dienas. Uždirbti daugiau pageidavo 41% darbuotojų.

Ir esmė ne ta, kad siūlymas kilstelėti algą 2,6% atrodo menkas – geležinkelininkams uždirbant solidžias sumas tai reikštų papildomas kelias dešimtis ar net 100 Eur per mėnesį, esant nereikšmingai infliacijai. Būtent tokiu tarifu kitų ekonomikos sektorių profsąjungos susitaria su darbdaviais reguliariai kilstelėti darbo užmokestį kas 2–3 metus.

Laikraštis „Die Welt“ atkreipęs dėmesį į šį eksperimentą, prognozuoja, kad geležinkelių bendrovė taps pirmeiviu, paskui kurį eis ir kitos įmonės. Senstant darbo jėgai, daugiau poilsio dienų gali tapti pasiteisinusiu sprendimu.

Tačiau „Deutsche Bahn“ vykęs balsavimas nereiškia, kad laimėjo dauguma– koncernas kiekvienam darbuotojui nusprendė duoti tai, už ką jis balsavo – vieniems laisvadienius, kitiems sutrumpintą darbo savaitę, dar kitiems – didesnes algas.

Naujienų portalų „dw.com“ ir „vz.lt“ informacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!