Pirmąjį pusmetį ženklino žūtys dirbant su krautuvais

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informuoja, kad šių metų pirmą pusmetį gauta 20 pranešimų apie žuvusiuosius darbe ir 73 pranešimai – apie įvykius darbe, kurių metu darbuotojai buvo sunkiai sužaloti. Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, darbe netekome 6 gyvybėmis mažiau, o sunkių sužalojimų skaičius išliko toks pat.

„Lygindami kelių metų pirmojo pusmečio statistiką, galime konstatuoti gana stabilią žūčių darbe mažėjimo tendenciją, – sako Lietuvos Respublikos vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus pavaduotojas Ramūnas Rakauskas. – Šiais metais taip pat sumažėjo mirtinų nelaimių pavojingiausių ekonominių veiklų srityse: statybos, miškininkystės įmonėse, nežuvo darbuotojų žemės ūkio įmonėse. Manytina, kad tam turėjo įtakos ir bendra VDI bei socialinių partnerių prevencinė veikla: konsultacijos, seminarai, tikrinimai, tiksliniai reidai.“

Tačiau, primena R. Rakauskas, savo įmonės darbuotojų gyvybių išsaugojimu kiekvienam darbdaviui būtina rūpintis nuolat. Ypač reikėtų kreipti dėmesį į pasikartojančias, nelaimių jau ne kartą primintas grėsmes. Štai antrasis pusmetis prasidėjo žūtimi statybvietėje Klaipėdoje: darbuotojui statinio perdangoje užlipus ant angą dengusių lentų, jos prasiskyrė, darbuotojas krito iš 7 metrų aukščio ir žuvo. O būtent neuždengtos angos, ertmės grindyse, perdengimuose nuolat yra linksniuojamos kaip viena iš didžiausių grėsmių statybvietėse.

„Sunkių ir mirtinų nelaimingų įvykių darbe statistikoje tarp nuolat iškylančių itin probleminių sričių yra kritimų iš aukščio problema. Taip pat – darbuotojai, kurie dirba įmonėje pirmus metus. Jie yra didžiausios rizikos nelaimingam atsitikimui darbe įvykti grupė, – atkreipia dėmesį R. Rakauskas. – Tačiau šiemet, palyginti su praėjusiu metų tuo pačiu laikotarpiu, mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe, įvykusių darbuotojui nukritus iš aukščio, procentas sumažėjo. Sumažėjo ir žuvusiųjų, kurie dirbo įmonėje pirmus metus, dalis bendrame mirtinai sužalotųjų skaičiuje.“

Tačiau pastaruoju metu didelį susirūpinimą kelia darbas su krautuvais, nes šį darbą atlikdami per pusmetį žuvo net šeši darbuotojai: nukrito nuo keliamo konteinerio (UAB „Dominari logistika“), prispaudė nuo krautuvo šakių krisdamas krovinys (UAB „Baltic Home“), prispaudė iškrovimo patalpoje nuslydęs cukraus didmaišis (AB „Nordic Sugar Kėdainiai“), atliekant lengvųjų automobilių pakrovimo darbus prispaudė priekabos konstrukcija (UAB „Transorloja“), keliant krovinį į viršų nukrito nuo krautuvo šakių (UAB „Makveža“), užvertė krautuvo kaušu iš krūvos semiamų trąšų nuošliauža (UAB „Birių krovinių terminalas“). O liepos pradžioje, apsivertus UAB „Grigeo Recycling“ įmonės vairuotojo-ekspeditoriaus nesuvaldytam krautuvui, sunkiai sužalotas darbuotojas.

Tarp sunkiai ir mirtinai sužalotųjų šiemet buvo trys neblaivūs darbuotojai (pernai tuo pačiu metu – penki). Dviem atvejais neblaivūs darbuotojai žuvo ar patyrė sunkią traumą įtraukti veikiančių mechanizmų, vienas – nukritęs iš aukštai. Nukentėjusiųjų kraujyje buvo nustatyta nuo 0,45 iki 1,12 promilės etilo alkoholio. Pastebėtina, kad statybos įmonėse neblaiviems darbuotojams mirtinų ar sunkių nelaimingų atsitikimų darbe neįvyko. Nebuvo ir sužalotų jaunų darbuotojų (iki 18 metų amžiaus).

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!