Profesinių sąjungų jaunimo lyderis: didieji pokyčiai prasidės tada, kai veiksime kiekvienas ir drauge

Vasara daug kam – atostogų metas, bet, Tomui Jakutavičiui, Asociacijos „LPSK jaunimas“ vadovui ir Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos (LPPSF) jaunimo sektoriaus pirmininkui, rodos, nėra kada ilsėtis: entuziazmu trykštantis vaikinas, be savo tiesioginių pareigų ESO (Energijos skirstymo opertorius, AB) ir pasiruošimo studijuoti Kauno technologijos universitete pagal viešosios politikos magistro programą, kuria jaunų narių pritraukimo į profesines sąjungas strategijas, rengiasi jaunimo vasaros stovyklai, padeda organizuoti LPPSF renginius, aktyviai dalyvauja Kauno bendruomenės gyvenime ir nuolat keliauja į kitas šalis, įvairiose tarptautinėse konferencijose, seminaruose bei mokymuose atstovaudamas Lietuvos profesinių sąjungų jaunimo sektorių.

Štai ir į šio interviu klausimus Tomas pažada atsakyti lėktuve, skrisdamas į Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC) jaunimo komiteto posėdį Briuselyje. Maloniai nustembame – atsakymus gauname jau kitą rytą, elektroniniu paštu. Sąmoningai palikdami paties įterptus veidukus (šypsenėles), kviečiame skaityti Tomo atsakymus. 

Kl.: Tomai, daugelis profesinėse sąjungose Tave jau gerai pažįsta, nes gana greitai ir sklandžiai, su nauja energija ir originaliomis idėjomis  įsiliejai į mūsų būrį, tačiau gal galėtumei glaustai priminti, kokios tavo, kaip Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos jaunimo sektoriaus bei Asociacijos „LPSK jaunimas“ pirmininko, funkcijos ir atsakomybė?

Tomas: Norėtųsi atsakyti trumpai, tačiau funkcijų ir atsakomybių yra labai daug – retsykiais atrodo, kad ir pačiam įmanoma susipainioti galybėje darbų.

Manau, svarbiausia funkcija ir ko siekiu pats su savo komanda – pakeisti nusistovėjusią nuomonę apie profesines sąjungas, visuomenei jas pateikti patraukliau. Profesinė sąjunga neturi būti uždaras asmenų ratas – turime būti atviri, pasiruošę priimti visus, padėti žmonėms besąlygiškai. Nesakau, jog taip nėra dabar, tačiau mes norime pabrėžti profesinių sąjungų atvirumą jauniems žmonėms, nesusidūrusiems su mūsų veikla bei nieko nežinantiems apie profesines sąjungas.
Kita taip pat svarbi funkcija – padėti savo inovatyviomis idėjomis profesinėms sąjungoms augti. Iš jauno žmogaus sulaukta keista idėja dažnai gali virsti didele sėkme, ir niekad nebandyti dalykai, ar bandyti, tačiau prieš dešimt metų neveikę, gali šiuo metu praversti ir padaryti didelių pokyčių. Taip pat visada neatsisakau padėti (LPPSF) ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai (LPSK) organizuojant renginius, dalyvaujant mitinguose, piketuose: svarbu kuo dažniau rodyti jaunų žmonių veidus.

Kas liečia atsakomybę, turbūt pati didžiausia yra būti atsakingam už tiek daug jaunų žmonių: kai žinai, jog nuo tavęs priklauso jų įsitraukimas į profesinių sąjungų veiklą, jų motyvacija. Negana to, atradus aktyvius ir veiklius žmones, juos reikia ir išlaikyti organizacijoje – tai taip pat nėra lengva, nes mes visi dirbame visuomeniniais pagrindais, savo tiesioginius darbus ir pareigas derindami su veikla profesinėse sąjungose.

Tačiau čia atsakomybės ribos nesibaigia: esu ETUC jaunimo komiteto narys, taip pat bendradarbiauju su Baltijos šalių profesinėmis sąjungomis, o mano funkcija ir pareiga tarptautiniuose renginiuose yra atsakingai ir tinkamai atstovauti Lietuvą.

Kl.: Gal galėtum plačiau papasakoti apie Asociacijos „LPSK jaunimas“ veiklą?

Tomas: Kiek daugiau nei prieš metus buvau išrinktas eiti pirmininko pareigas Asociacijoje “LPSK jaunimas”. Tąkart iššūkis buvo pradėti kurti ir veikti, tačiau sulaukus pagalbos, motyvacijos ir palaikymo iš LPSK, LPPSF, Lietuvos miško ir miško pramonės pofesinių sąjungų federacijos (LMPF) ir Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos, tai daryti buvo kur kas lengviau.

Pradėjome nuo aktyvių narių rato subūrimo renginiu Šventojoje, kuris taip pat vyks ir šiais metais, ir tikiuosi, jog jis taps kasmetiniu jaunimo renginiu. O turint bendraminčius šalia, galima judėti pirmyn. Taip pat susidraugavome su Estijos profesinių sąjungų konfederacija (EAKL), įgavome patirties dalyvaujant parodoje Estijoje, ir ėmėmės iniciatyvos dalyvauti analogiškoje parodoje “Studijos 2017”, vykusioje šį vasarį, “Litexpo” parodų centre. Buvome pirmieji profesinų sąjungų atstovai, apskritai pasirodę tokioje parodoje, kurioje kalbinome jaunimą, ieškantį galimybių studijuoti. Lankytojams pateikėme jiems pagrindinę informaciją apie tai, su kokiomis problemomis ir iššūkiais gali susidurti darbo rikoje atsidūręs jaunimas, bei pristatėme profesines sąjungas – jų veiklą, tikslus, misiją.

Parodos metu pamatėme, jog vienas efektyviausių būdų jaunus žmones supažindinti su profesinėmis sąjungomis, yra tiesioginis bendravimas, pokalbiai, diskusijos, todėl, nieko nelaukę, sumanėme kitą planą – pasiruošėme prezentaciją, pavadintą “Pirmasis žingsnis į darbo rinką”. Keliavome į profesines mokyklas, kolegijas, pasakojome apie darbo sutartis, nelegalų darbą, pateikėme praktinius pavyzdžius, kaip darbdaviai nesąžiningai gali pasielgti su darbuotojais bei ko reikėtų saugotis. Aplankėme 10 įstaigų ir turėjome progą kalbėtis su daugiau kaip 400 jaunų žmonių.

Tačiau tuo mūsų veiklą nesustoja – judame pirmyn ir norime pritraukti dar daugiau jaunimo į profesines sąjungas, burtis ir aktyviai veikti, tad turime naują strategiją.

Planuojame keliauti į regionus ir burti aktyvaus jaunimo komandas kiekviename regione. Norime pasiekti, jog kiekvienas Lietuvos regionas turėtų veikiantį “LPSK jaunimas” centrą, bendradarbiautų su nevyriausybinėmis organizacijomis (NVO), savivaldybe ir prisidėtų prie to regiono bendruomenės gyvenimo. Tam turime pritarimą iš jau veikiančių LPSK regioninių centrų. Ukraina jau turi panašią veikiančią struktūrą, tad, remdamiesi jų įžvalgomis ir patirtimi, tai darysime ir mes.

Kl.: Kokias pagrindines jaunų darbuotojų problemas įžvelgi tiek mūsų šalyje, tiek tarptautiniu lygmeniu? Štai tarptautinės organizacijos, kaip vieną iš iššūkių, įžvelgia 4-osios pramonės revoliucijos ir skaitmenizavimo įtaką darbo vietoms. Taip pat nemažą įtaką daro ir globalizacija, migracija, kt. Ar jauni darbuotojai yra pasiruošę pasitikti šiuos sparčius pokyčius?

Tomas: Nuomonių yra visokių – vieni teigia, jog minėti pokyčiai bus į naudą, kiti tam prieštarauja. Tačiau, nereikėtų į naujoves žiūrėti vien kritiškai: taip, skaitmenizacija perkels mus į kitą etapą, tačiau neišsigąskime – jaunimas pasiruošęs, jie puikiai geba adaptuotis, priimti naujoves ir dirbti su jomis, o mes, profesinės sąjungos, savo ruožtu galime padėti jiems sklandžiai įsilieti į rinkos naujoves organizuodamos mokymus, konsultuodamos, suteikdamos specialias reikalingas žinias, kt.

Migracija – opi problema Lietuvoje ir visoje Europoje, tačiau tai natūralus procesas – laisvas asmenų judėjimas yra priimtinas, tad uždrausti ar neleisti migruoti negalime. Galime tik pasistengti būti patrauklūs jaunimui ir kitiems, o prie to ženkliai prisidėti  gali verslas.

Gal atrodysiu kiek per daug optimistiškas, tačiau tikiu, jog verslas kažkada supras, kad išlaikyti savus darbuotojus yra kur kas geriau, nei pigią darbo jėgą iš trečiųjų šalių.

Kl.: Ne paslaptis, kad ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje susiduriame su narystės profesinėse sąjungose mažėjimu. Deja, statistika rodo, jog ir jaunų narių taip pat mažėja. Gal Asociacija turi numačiusi būdus, kaip paskatinti jaunus žmones įsitraukti  profesinių sąjungų veiklą, būti aktyvesniais ir pilietiškesniais?

Tomas: Taip, mes rūpinamės profesinių sąjungų ateitimi, todėl, surengėme net 10 išvykų į profesines mokyklas bei kolegijas, kurias jau minėjau anksčiau. Šia iniciatyva norime skleisti žinią, jog profesinės sąjungos egzistuoja ir veikia itin aktyviai. Surengęs tiek paskaitų galiu drąsiai teikti, jog dažnai jaunimas nė nežino, kad profesinės sąjungos egzistuoja. Todėl, pasakodami apie darbo rinkos subtilybes, užsimename ir apie profesines sąjungas – tikimės, kad tokia iniciatyva laikui bėgant atneš naudos ir narystės atžvilgiu.

Tačiau situacija yra panaši visoje Europos Sąjungoje (ES) – narystė mažėja, ir su šia problema kovoti yra labai sunku. Esu įsitikinęs, kad pirmiausia turime pradėti nuo savęs, t.y. negalvoti, jog profesinė sąjunga – tai tik pirmininkas. Turime suprasti, kad visi mes, jos nariai, ir esame profesinė sąjunga. Suformavus tokį požiūrį, galime tikėtis ir teigiamų rezultatų.

Kas liečia regionus, tai, subūrę aktyvių žmonių komandą juose, galėsime pasiekti ženkliai daugiau. Siekdami organizuoti darbuotojus įmonėse, skatindami kurtis naujas profesines sąjungas, naudojamės ES šalių gerąja patirtimi ir praktika. Turime tikslą per regioninius centrus pasiekti įmonių profesines sąjungas ir joms suteikti būtinų žinių, padėti organizuoti darbuotojus.

Jeigu leisite, norėčiau išlaikyti šiokią tokią intrigą – Asociacija turi planų kaip tobulėti dar labiau, ir tai norėtume atskleisti tik laikui bėgant, o kol kas palikime tai paslaptyje. 🙂

Kl.: Pastaruoju metu daug keliauji, dalyvauji įvairiose konferencijose, mokymuose, seminaruose, skirtuose profesinių sąjungų jaunimui. Gal galėtumei pasidalinti įspūdžiais iš paskutinių renginių svetur? Kokias įžvalgas ir naujas idėjas parsivežei?

Tomas: Nesiginčysiu, keliauti tenka daug. Štai ir į šiuos klausimus atsakinėju skrisdamas lėktuve 🙂

Įspūdžių visada būna daug: naujos pažintys, naujos idėjos, pavyzdžiai, patirtys. Tik visada reikia atsirinkti, kas tinka mūsų šaliai, o kas ne. Jei ispanams pasisekė įgyvendinti kokią nors sėkmingą narių pritraukimo strategiją, tai dar nereiškia, kad tai pavyks Lietuvoje. Kitų šalių patirtis visada stengiamės vertinti realistiškai, jas adaptuodami mūsų situacijai.

Tarptautinių renginių metu užmezgėme itin gerus santykius su Baltijos šalimis – nuolat bendraujame, susitinkame. Žinoma, mus vienija ir bendros problemos, kurios dažnai yra panašios, tad jas drauge sprendžiame kasmet vykstančiame Baltijos šalių jaunimo forume. Teko girdėti, kad Latvija ir Estija susidomėjo Lietuvos patirtimi keliaujant į profesines bei aukštąsias mokyklas ir prašo pristatyti savo strategiją šiame renginyje.

Kl.: Vasaros viduryje planuojate profesinių sąjungų jaunimo savaitgalį. Kokia šio renginio tematika? Gal turite numatę  įdomesnių pranešėjų?

Tomas: Šio renginio tikslas yra suburti, suvienyti jaunus žmones veikti aktyviai kartu, taip pat padėti į mūsų veiklą įsitraukti jauniems žmonėms iš regionų. Dažnai nuošalesniuose Lietuvos regionuose žmonės apie Asociacija “LPSK jaunimas” net nėra girdėję, tad renginio metu bus pateikta visa informacija apie mūsų veiklą, viziją, misiją. Žinoma, sieksime, kad ir patys dalyviai būtų aktyvūs – prašysime jų teikti pasiūlymus ir idėjas profesinių sąjungų jaunimo judėjimui Lietuvoje. Mūsų renginį užbaigs Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos Klaipėdos regiono koordinatorius
Raimondas Tamošauskas, kuris dalinsis apie tai, kaip pritraukti darbuotojus į profesines sąjungas. Nenorėčiau atskleisti visų detalių prieš renginį, tačiau tikėtina, jog stovyklos metu gims naujos idėjos ir iniciatyvos, tad laukite naujienų 🙂

Kl.: Ką galėtumei palinkėti mūsų šalies jaunimui?   

Tomas: Nelaukime, kol kiti nuspręs už mus, kilkime iš savo patogių vietų ir kurkime tokią Lietuvą, kurioje patiems būtų gera gyventi. Burkimės ir veikime kartu!

Ačiū už pokalbį.  

Parengė Jūratė Jasiūnienė// Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacija

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!