Seime priimti Darbo kodekso pakeitimai

Šiandien, antradienį, Seimo posėdyje parlamentarai priėmė Darbo kodekso pakeitimus.

Nors, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) vertinimu, situacija nėra ideali, bet geresnė nei buvo.

LPSK pirmininko Artūro Černiausko teigimu, galime pasidžiaugti, pavyzdžiui, tuo, kad bus teisiškai apsaugota daugiau darbuotojų atstovavimą įgyvendinančių asmenų bei sutvarkytas klausimas dėl streikų paskelbimo.

Primename, kad Darbo kodekso pataisoms dar turės pritarti Prezidentė. Apsispręsti skirta savaitė.

 

Profesinėms sąjungoms aktualiausi Darbo kodekso pakeitimai:

x 24 str. dėl sąžiningumo ir bendradarbiavimo principų įgyvendinimo. Parlamentarams nepritarus šio straipsnio pakeitimui, darbdavys galės neleisti darbuotojui dirbti papildomo darbo kitoje darbovietėje. LPSK vertinimu, tai yra darbuotojui itin nepalanki nuostata.

x Darbuotojams nepalankus parlamentarų nepritarimas dėl 33 str. papildymo Rimanto Jono Dagio pasiūlymu. Dabar, jei darbuotojas uždirbs daugiau nei 2 VDU, bus galima netaikyti Darbo kodekso nuostatų (bus leidžiama nukrypti nuo DK susitarus su darbuotoju). Darbuotojams būtų buvę geriau, jei šis dydis būtų padidintas iki 3 VDU, kaip ir siūlyta mokslininkų parengtame pradiniame variante.

x Pritarta 38 str., t. y.  susitarimui dėl nekonkuravimo. Jo esmė: susitarimas galės būti sudaromas ne tik pasibaigus darbo sutarčiai, bet ir darbo sutarties galiojimo laikotarpiui.  Nekonkuravimo su darbdaviu laikotarpiu darbuotojui turės būti mokama ne mažesnė nei 40 proc. darbuotojo VDU kompensacija. Šis straipsnis iš dalies geras, nes bus mokama kompensacija, iš dalies nedžiugina – kompensacijos dydis bus tarp mažiausių Europoje.

x Pritarta 45 str., kuris stipriai pablogins darbuotojų teisinę padėtį. Naujajame Darbo kodekso variante numatyta, kad darbdavys turi teisę keisti darbo sutarties sąlygas, prieš tai informavus darbuotoją “prieš protingą terminą”. Blogai tai, kad “protingas terminas” nėra apibrėžtas ir taip paliekama piktnaudžiavimo galimybė darbdaviui. Pasiūlymas įtvirtinti 3 dienų terminą ir padaryti situaciją aiškesne buvo atmestas.

x Pritarta palankioms 72 str. numatytoms nuostatoms, kad laikinojo darbo sutarties šalis, kaip darbdavė, gali būti tik Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos nustatytą tvarką ir kriterijus atitinkanti laikinojo įdarbinimo įmonė. Tačiau būtina atkreipti dėmesį, kad šių nuostatų įsigaliojimas nukeltas, kol bus parengta minėta tvarka ir nustatyti kriterijai.

x 168 str. pagerino darbuotojų atstovų apsaugą nuo diskriminacijos. Anksčiau DK buvo įtvirtinta, kad, kol vyksta darbo ginčas su darbuotojų atstovavimą įgyvendinančiais asmenimis, darbdavys negali nutraukti darbo sutarties su profesinių sąjungų valdymo organo vadovu, darbo tarybos pirmininku ir darbuotojų patikėtiniu. Dabar saugomų asmenų ratas išplečiamas.

x Sprendžiant dėl 250 str., pritarta siūlymui dėl darbdaviui streiko metu draudžiamų veiksmų. Priėmus sprendimą dėl streiko ir jo metu, darbdaviui bus draudžiama priimti bet kokį vienašališką sprendimą. Jam bus draudžiama:

  • visiškai ar iš dalies nutraukti įmonės, įstaigos, organizacijos ar jų padalinio veiklą,
  • trukdyti visiems ar paskiriems darbuotojams ateiti į darbo vietas,
  • atsisakyti suteikti darbuotojams darbo įrankius ir sudaryti kitas sąlygas ar priimti sprendimus, kurie visiškai ar iš dalies sustabdytų darbą,
  • į streikuotojų vietas priimti naujus darbuotojus, išskyrus tada, kai būtina užtikrinti minimalių paslaugų vykdymą, bet nėra galimybės to padaryti DK nustatyta veikla ir sąlygomis.

Atkreiptinas dėmesys: nurodyti ribojimai netaikomi, jei paskelbiamas lokautas!

 

 

Dėl šiandieninių Seimo sprendimų netrūksta argumentų “už” ir “prieš”, įvairių nuomonių. Jei nesekėte šiandienos diskusijų per Seimo posėdį, “šviežiausias” naujienas apžvelgia “Žinių radijo” laida. Pirmoji pašnekovė – LPSK atstovė Gražina Gruzdienė. Pasak jos, ankstesnė Darbo kodekso versija buvo “juodžiausias liberalus variantas”, o dabartinė, dėl kurios šiandien apsisprendė Seimas, jau yra labiau balansuota.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!