ITUC: JAV pasitraukimas iš Paryžiaus klimato susitarimo paveiks viso pasaulio darbuotojus

Prezidentui D. Trumpui pareiškus apie JAV atsisakymą vykdyti Paryžiaus klimato susitarime numatytas savo tarptautinius įsipareigojimus, tarptautinis profesinių sąjungų judėjimas reiškia susirūpinimą dėl poveikio, kurį JAV ir visame pasaulyje dirbantiems žmonėms sukels kovos su klimato kaita sulėtėjimas.

„Trumpo administracijos sprendimas pasitraukti iš Paryžiaus susitarimo pasuka atgal bendras pastangas stabdyti klimato kaitą ir didina riziką darbams“, – teigia Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos generalinis sekretorius Sharan Burrow.

Aiškus vyriausybių įsipareigojimas Paryžiaus klimato susitarime suteikti darbuotojams (taip pat ir priklausomiems nuo iškastinio kuro ekonomikos) svarbiausią žodį plėtojant Sąžiningo perėjimo strategiją bus sumenkintas šio JAV pareiškimo. Tai taip pat prislopins pramonės ir ekonomikos transformaciją JAV.

„Investicijos į klimato kaitos stabdymą yra būtinos norint užrikrinti darbo vietas ir tvarią ateitį. ITUC tarptautinės apklausos šiemet atskleidė, kad 85 proc. planetos žmonių yra įsitikinę, kad pasaulis būtų geresnėje padėtyje, jei vyriausybės būtų labiau įsipareigojusios stabdyti klimato kaitą“, – pridėjo Burrow.

Richard Trumka, ITUC JAV skyriaus AFL-CIO prezidentas, sako: „Pasitraukimas iš Paryžiaus susitarimo – tai sprendimas atsisakyti švaresnės ateities, paremtos geromis darbo vietomis. Aplinkos apsaugos agentūros administratorius Scott Pruitt dėl šių problemų pateikė pavojingą patarimą ir sekimas juo yra Amerikos vadovybės nesėkmė. Žala aplinkai yra ne vienintelis ant kortos pastatytas dalykas. Kai mūsų lyderiai izoliuojasi nuo likusio pasaulio, pakenkiama ir mūsų galimybėms padidinti dirbančių šeimų pajamas ir  siekti didesnio globalios ekonomikos teisingumo. Dėl to JAV darbo  judėjimai ir toliau skatins JAV priklausyti Paryžiaus susitarimui, kad galėtume pasiekti geriausių rezultatų Amerikos darbininkams.”

Primename, kad LPSK priklauso ITUC.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!