E. Savickas: Būsimoje mokesčių pertvarkoje glūdi daugybė papildomų pokyčių

Dėl planuojamo darbdavio socialinio draudimo įmokų perkėlimo darbuotojui keisis minimalaus atlyginimo ir neapmokestinamųjų pajamų dydžiai, mokesčių tarifai. Baiminamasi, kad šie pakeitimai nesumažintų gyventojų „į rankas“ gaunamos algos.

Vienas iš Sauliaus Skvernelio Vyriausybės programos įgyvendinimo plane įvardintų darbų yra įvertinti galimybę ir, nustačius tikslingumą, perkelti dalį darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokų (įskaitant privalomojo sveikatos draudimo įmokas) darbuotojui, taip pat sujungti gyventojų pajamų mokestį ir dalį valstybinio socialinio draudimo įmokų.

Finansų ministras Vilius Šapoka yra žadėjęs apie šiuos ir kitus mokestinius pasiūlymus pranešti iki vasaros pradžios.

Tuo metu Trišalei tarybai priklausančios profesinės sąjungos jau kelia klausimus, kokios įtakos mokesčių nuo algos pertvarka turės minimaliam mėnesiniam atlyginimui (MMA), kaip dėl jos keisis neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) apskaičiavimo tvarka. Apie tai Trišalė taryba turėjo diskutuoti gegužės 23 dienos posėdyje, tačiau klausimas atidėtas, nes visą laiką teko skirti naujoms Darbo kodekso pataisoms.

V. Šapokos atstovė spaudai Raminta Stanaitytė-Česnulienė trečiadienį DELFI sakė, jog kol kas negali atsakyti į klausimus apie MMA ir NPD.

500 eurų MMA

Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkės Gražinos Gruzdienės DELFI persiųstame rašte keliamos problemos dėl naujų MMA ir NPD dydžių.

Šiuo metu MMA Lietuvoje siekia 380 eurų, tačiau ši Vyriausybės nutarimu nustatoma suma yra be darbdavio mokamos 27,98 proc. „Sodros“ įmokos, 3 proc. privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos ir 0,2 proc. įmokos į Garantinį fondą.

Visa MMA gaunančio darbuotojo darbo vietos kaina išties siekia 498,48 euro. Ar toks ir bus naujasis MMA dydis? Koks tada bus minimalus valandinis atlyginimas? Į šiuos klausimus turės atsakyti Finansų ministerija.

Taip pat įdomu, kaip atrodys darbdavio įmokų dalimi padidintos algos NPD taikymo formulė. Kokie bus jos koeficientai?

Nuo atsakymų į šiuos klausimus priklausys didelės dalies šalies dirbančiųjų „į rankas“ gaunamos darbo pajamos.

Šiuo metu gyventojui taikytinas mėnesio NPD apskaičiuojamas taip: 310 – 0,5 x (gyventojo mėnesio su darbo santykiais susijusios pajamos – MMA (380 eurų).

Po sujungimo padidėjęs lietuviškas MMA būtų didesnis už lenkišką ar estišką.

 

Šis straipsnis publikuotas naujienų portale “DELFI.LT:”. Jį galite rasti pasekę šią nuorodą.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!