Socialdemokratai balsavo: siūlys tobulinti Darbo kodeksą

Absoliuti dauguma – 89 proc. socialdemokratų vakar vykusioje partijos narių vidaus apklausoje balsavo už tai, kad būtų tobulinamas Darbo kodekso projektas, siekiant sustiprinti dirbančiųjų garantijas ir profesinių sąjungų teises. Taip LRT.lt sako socialdemokratas Algirdas Sysas. Pasak jo bei partijos pirmininko Gintauto Palucko, reikiamos pataisos bus svarstomos Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete (SRDK), jei joms bus pritarta – ir Seimo posėdžiuose, o Lietuvos socialdemokratų (LSDP) frakcijos Seime nariai bus raginami joms pritarti.

Norėdama suformuluoti tikrąją poziciją dėl naujojo Darbo kodekso Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) kreipėsi į visus partijos narius atlikdama apklausą, ar pritariama Darbo kodekso pataisų įsigaliojimui nuo liepos 1d.

LSDP pirmininkas G. Paluckas LRT.lt sako, kad partiečių buvo klausiama, „ar frakcija turėtų pritarti Trišalėje taryboje suderintam Darbo kodekso projektui, ar turėtų dėti pastangas, teikti siūlymus ir daryti jį socialiai teisingesnį“.

Socialdemokrato A. Syso teigimu, 89 proc. iš 1368 balsavusių LSDP narių nusprendė, kad socialdemokratai privalo tobulinti Darbo kodekso projektą, siekiant sustiprinti dirbančiųjų garantijas ir profesinių sąjungų teises.

„Rytoj vyks mūsų partijos prezidiumas, turbūt kalbėsime apie tai. Tačiau aš šia idėja vadovaujuosi ir be šio balsavimo, siūlau pataisas komitete. Šiandieną dalis jų bus svarstomos. Žiūrėsime, kaip seksis“, – sako A. Sysas.

G. Paluckas sako besitikintis, kad LSDP frakcija, išgirdusi partijos rekomendacijas, už tas pataisas balsuos.

„Šiandieną situacija tokia, kad mūsų koalicijos partneriai siūlo jokių pataisų nesvarstyti, nepriimti, ir tvirtinti Trišalės tarybos priimtą Darbo kodeksą“, – kalba G. Paluckas.

Komitete svarstomos pataisos stringa nebent dėl „valstiečių“

LSDP pirmininko teigimu, tas pataisas, dėl kurių Darbo kodeksas taptų socialiai teisingesnis, partijos narys A. Sysas jau yra registravęs.

„A. Syso registruotos pataisos jau yra svarstomos SRDK. Tikiu, kad jos bus apsvarstytos ir joms bus pritarta SRDK, o tuomet jos pasieks Seimo posėdžių salę. Čia balsuojant dėl pataisų ir reikės frakcijai apsispręsti, ar tas pataisas palaikyti.

Aišku, jos gali būti atmestos, tuomet bus balsuojama dėl to Darbo kodekso, koks jis ateis iš Trišalės tarybos, ir jis įsigalios nuo liepos 1 d., bet frakcija yra partijos įpareigota toliau teikti siūlymus, naujai registruoti tuos pataisymus, kurie jau dabar yra registruoti“, – aiškina G. Paluckas.

Savo ruožtu A. Sysas pažymi, kad gerai sekasi ne visoms SRDK svarstomoms pataisoms.

„Pataisos yra pateiktos, SRDK baigiame svarstyti vyriausybės pateiktą paketą, kuriame daugiausia techninės detalės ir tai, kas buvo suderėta Trišalėje taryboje. Pradėjome svarstyti mano pataisas, kurios buvo užregistruotos dar rudenį. Kelioms yra pritarta, kelioms – ne. Trečiadienį svarstysime Rimanto Dagio pasiūlymus.

SRDK nuomonės dažniausiai skiriasi kitaip balsuojant valstiečiams, todėl nėra garantijų, kad bus pritarta tam tikroms išlygoms. Tačiau reikia taisyti tuos straipsnius, dėl kurių nebuvo diskusijos arba nesusitarta, bet jie akivaizdžiai blogina darbuotojų pozicijas arba gali būti tolesnės emigracijos priežastis“, – teigia jis.

Pasak A. Syso, sprendžiant Darbo kodekso klausimus, vyriausybė ir Seimas neturi būti nuošalyje, jie turi aktyviai dalyvauti įstatymų leidyboje.

„Turiu ilgametę patirtį ir žinau, kad ne visada socialiniai partneriai susitaria. Niekada nesusitars dėl darbo jėgos kainos, visuomet vienas norės brangiau parduoti, kitas – pigiau nupirkti. Vyriausybė turi įsikišti per minimalios mėnesio algos didinimą, kitas garantijas. Todėl poziciją, kurią išsakė premjeras (kad pataisos nebus svarstomos, bus priimama tai, ką nutars Trišalė taryba – LRT.lt), man atrodo keistoka.

Bus Seimo salėje balsavimas ir bus įdomu, ar LVŽS, kuri sakė, kad sužmogins šį kodeksą, ar jie taip elgsis, ar paliks nužmogėjusį“, – kalba A. Sysas.

 

Straipsnis publikuotas naujienų portale “LRT.LT”. Jį galite rasti pasekę šią nuorodą.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!