L. Baublys: Darbo užmokestis – dažniausia ginčo su darbdaviu priežastis

Lietuvos teismuose per metus išnagrinėjama daugiau nei tūkstantis darbo ginčų bylų. Netrukus įsigaliosiantis naujasis Darbo kodeksas žada pokyčių asmenims, nusprendusiems darbo ginčus spręsti teisminiu keliu. Dėl ko dažniausiai kyla darbo ginčai? Ką reikia žinoti bylinėtis pasiruošusiems žmonėms? Ir kokie pokyčiai laukia teismų sistemos įsigaliojus naujam Darbo kodeksui?

2016 m. šalies teismuose buvo gauta 1076 su darbo teisės santykiais susijusios bylos. Dažniausiai ginčai kilo dėl darbo užmokesčio (410 bylų), atleidimo iš darbo (264 bylos), materialinės žalos (156 bylos).

Žmonėms, kurie pasiryžę darbo ginčus spręsti teisminiu keliu, svarbiausia nepamiršti, kad prieš kreipiantis į teismą, reikia būti užtikrintiems dėl įrodymo pakankamumo. Teisminėje praktikoje vis dėl to pagrindiniu klausimu lieka įrodymų klausimas. Pavyzdžiui, kai žmogus mano, jog jam yra nesumokėta už dirbtus viršvalandžius, svarbu turėti įrodymų, kad tie viršvalandžiai buvo dirbami ir kad už juos nebuvo sumokėta. Teisminėje praktikoje pasitaiko ir tokių situacijų, kad darbdavys, mokėdamas darbo užmokestį, neišskiria viršvalandžių, bet už juos sumoka.

Dar viena situacija, kurią svarbu paminėti, yra ginčai, kilę dėl atostogų ir jų suteikimo asmeniui. Kai žmogus skundžiasi, kad jam nebuvo suteiktos atostogos, reikia turėti įrodymų, kad buvo kreiptasi į darbdavį dėl atostogų suteikimo ir jų darbdavys iš tiesų nesuteikė.

Dažnai pasitaiko klausimų dėl žodinių susitarimų – tokie susitarimai taip pat gali būti laikomi įrodymu. Žodiniams susitarimams patvirtinti reikalingi liudytojai ir jų parodymai. Neturint liudytojų, galimas ir kitas problemos sprendimas – abiejų šalių susitarimas. Tokia situacija, kai bylininkai sutinka, kad dėl ginčo klausimo buvo susitarta, tai galima laikyti pakankamu įrodymu teisinio ginčo metu.

Kaip žinoma, nuo šių metų liepos 1 d. įsigalioja naujasis Darbo kodeksas, kuris atneš pokyčių ir į pačią teismų sistemą. Pagrindinis jų – šiuo metu teisiniai ginčai dėl atleidimo iš darbo yra nagrinėjami teismuose, o priėmus naująjį Darbo kodeksą visi ginčai pirmiausia turės būti sprendžiami Darbo ginčų komisijose. Į teismą asmenys galės kreiptis tik tuo atveju, jeigu žmogus bus nepatenkintas priimtu komisijos sprendimu.

 

Linas Baublys yra Kauno apylinkės teismo teisėjas
Komentaras publikuotas naujienų portale “15min.lt”. Jį galite rasti čia.

Pažeidžiamos Jūsų teisės darbe? Praneškite apie tai mums!